Modificarea Legii offshore în Comisia de industrii a Camerei Deputaților pune în  pericol continuarea exploatărilor de hidrocarburi din Marea Neagră, atrag atenția companiile care au câștigat concesiuni de explorare-exploatare și care se văd puse în imposibilitatea de a continua investițiile.

Companiile care au concesiuni în Marea Neagră au trimis miercuri o scrisoare către președinții celor două camere parlamentare: Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, premierului Viorica Dăncilă și liderilor grupurilor parlamentare prin care cer amânarea votului final programat azi în Camera Deputaților.

 

Scrisoarea companiilor din Marea Neagra

 

”ARCOMN (Asociația Concesionarilor) este disponibilă să discute pe marginea acestor noi propuneri de amendamente, având însă nevoie de câteva zile pentru a putea face o analiză detaliată, deoarece abia în cadrul ședinței sus-menționate asociatia a luat la cunoștință de numărul ridicat și potențialul impact al amendamentelor propuse. Din analiza preliminară, făcută în timpul ședinței, a tabelului cu propunerile de amendamante, s-a putut observa impactul semnificativ negativ asupra industriei offhsore și a viabilității unor noi investiții, în cazul în care aceste amendamente sunt adoptate”, arată companiile în scrisoare citată.

Industria cere „o perioadă de timp corespunzătoare pentru a răspunde pe marginea propunerilor de amendamente” și se arată dispusă să se întâlnească cu autoritățile.

Reamintim că PSD a depus marți un set de amendamente la legea offshore cu puțin timp înainte de începerea dezbaterilor din Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților. Amendamentele ar fi fost redactate personal de Liviu Dragnea care le-a transmis cu o seară mai devreme deputaților PSD peentru a fi depuse în timpul dezbaterilor din comisia condusă de deputatul PSD Iulian Iancu, susțin surse social-democrate.

Amendamentele depuse de PSD schimbă fundamental legea, așa cum trecuse săptămâna trecută de Senat, în sensul că mărește cuantumul taxelor și impozitelor ce trebuie plătite de companiile care ar urma să extragă gazele din Marea Neagră.

Articolul precedentIndicele ROBOR la trei luni a crescut la 3,16%
Articolul următorPSD pierde majoritatea parlamentară: Legea offshore retrimisă în comisii

Comments are closed.