Cum se fac treburile în România: un contract semnat în noiembrie 2011 prevedea ca lucrările să fie finalizate în august 2014. După alți cinci ani, în iunie 2019, contractul este reziliat de CNAIR.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reziliat contractul pentru modernizarea sectorului cuprins între A1 şi DN 7 al Centurii Bucureşti, decizia fiind luată după ce reprezentanţii CNAIR au constatat că Asocierea SC Delta ACM 93 SRL & Azvirt LLC & SC Maxidegisn SRL a abandonat practic şantierul, conform unui comunicat remis, vineri, Agerpres.
„După mai multe întârzieri imputabile Antreprenorului, progresul fizic în şantier a ajuns la 86,5 % în luna noiembrie a anului trecut, însă de atunci acesta nu a mai derulat nicio activitate. În plus s-a observat că lucrările efectuate în anii anteriori au început să se degradeze”, se menţionează în comunicat.
În acest context, subliniază sursa citată, CNAIR i-a transmis Antreprenorului nu mai puţin de 5 notificări, prin care a cerut acestuia să finalizeze lucrările restante.
Pentru a urgenta finalizarea proiectului, CNAIR s-a ocupat inclusiv de întocmirea documentaţiilor necesare exproprierii suprafeţelor de teren afectate de lucrări, deşi această obligaţie revenea Antreprenorului, conform contractului.
După finalizarea procedurilor de reziliere, se va decide modalitatea de continuare a lucrărilor restante.
Ca urmare a rezilierii contractului, Antreprenorului i se vor percepe penalităţi de întârziere, i se va reţine garanţia de bună execuţie, în cuantum de 10% din valoarea contractului şi i se va emite un certificat negativ, care nu îi va mai permite să mai participe la licitaţii publice în România sau în alt stat membru al Uniunii Europene, timp de 3 ani.
Contractul pentru construcţia Sectorului Centurii Bucureşti cuprins între A1 şi DN 7 a fost semnat în luna noiembrie 2011, între CNAIR SA şi Asocierea SC Delta ACM 93 SRL & Azvirt LLC & SC Maxidesign SRL, iar lucrările ar fi trebuit să fie finalizate încă din august 2014.
Proiectul, cofinanţat din fonduri europene nerambursabile, care are o lungime totală de 8,750 km, presupune configurarea la 4 benzi a acestui sector de drum naţional, reabilitarea a 2 poduri şi pasaje şi construcţia a 4 poduri şi pasaje noi.