Conform Directivei Europene care încearcă să reglementeze puterea de cumpărare în statele europene, românii ar trebui să primească cel puțin 1300 de lei în plus la salariu, astfel încât veniturile să acopere valoarea coșului minim de cumpărături.
Încă de la începutul anului, salariul minim din România a ajuns la 3000 de lei brut, asta înseamnă 1898 de lei net pentru că știm că 200 de lei din cei 3000 sunt neimpozabili.
O persoană nu poate trăi cu salariul minim pe economie
Dacă este să ne uităm însă la valoarea coșului minim de cumpărături, potrivit datelor oficiale, aceasta ajunge la 3275 de lei pentru o singură persoană pe lună. Asta înseamnă că, dacă vorbim despre o persoană singură, care trăiește din salariul minim, aceasta nu își permite să achiziționeze nici măcar minimul necesar.
Chiar și Uniunea Europeană ne spune că milioane de români trăiesc la limita sărăciei. Avem timp până în anul 2024 să implementăm această directivă. Comisia Europeană ne cere ca salariul minim să fie calculat fie în funcție de coșul de cumpărături, asta ar însemna ca valoarea acestuia să crească cu aproximativ 1300 de lei astfel încât să poată acoperi valoarea acestui coș, fie în funcție de salariul mediu de la noi din țară și valoarea salariului minim ar trebui să ajungă la cel puțin 50% din acesta.
Care ar fi urmările implementării unei asemenea directive
Într-o intervenție la Realitatea Plus, fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițeanu, a spus că implementarea acestei directive ar lăsa mulți oameni fără locuri de muncă:
„Este o diferență mare între coșul zilnic și salariu. Prețurile au crescut foarte mult și oamenii cumpără din ce în ce mai puțin și de proastă calitate. Suntem obligați să implementăm această directivă, dar nu putem să o aplicăm în mod automat că s-ar putea ca multe firme să dea faliment sau să-și reducă personalul, mai ales firmele cu capital românesc. Ar trebui ca guvernul să vină concomitent cu un program de măsuri, să sprijine producția, să nu mai exportăm materie primă și să importăm produse, să avem mai multă valoare adăugată și să avem condiții mai bune ca să asigurăm salarii decente,” a spus Gheorghe Ialomițeanu
La rândul său, consultantul economic Adrian Negrescu a venit cu sugestii de măsuri pentru a ne asigura că salariul minim ar putea să crească:
„Soluția este că trebuie reduse taxele pe muncă. Gândiți-vă că în momentul de față să dai 5000 de lei salariu net în România înseamnă să mai pui încă vreo 3800 lei în taxe statului român. Dacă reduci taxele, dacă stimulezi crearea de locuri de muncă, da , e probabil să poți face acest lucru, pentru că banii pe care firmele le-ar da către stat în contul taxelor s-ar duce în buzunarul oamenilor. Eu mă întreb dacă autoritățile sunt dispuse să facă acest lucru,” a comentat Adrian Negrescu.