Comisia Europeană urmează să adopte miercuri un draft de propunere pentru introducerea așa-zisului ”pașaport de vaccinare” european, denumit Digital Green certificate. Documentul și sistemul de gestionare ar urma să fie operabile, la nivel european, de la 1 iunie. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.
Certificatul va dovedi că deținătorul fie a fost vaccinat împotriva COVID-19, fie are un test negativ la infectarea cu SARS-CoV-2, fie s-a vindecat de COVID-19. În documentul elaborat de Comisia Europeană se prevede că adeverința electronică ar urma să faciliteze libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit Agerpres.
Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor.
Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.
Certificatul de vaccinare european ar trebui să fie gata de utilizare la 1 iunie, susţine vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.
Cu o astfel de dovadă a vaccinării anti-COVID-19, recunoscută la nivel european, o persoană vaccinată într-un stat membru va fi recunoscută şi în alt stat membru ca imunizată. Acest aspect ar putea facilita călătoriile, inclusiv în scop turistic, între ţări.
Certificatul va indica dacă o persoană a fost testată negativ la COVID-19, s-a vindecat recent de această boală sau a dezvoltat anticorpi, ori a fost vaccinată împotriva COVID-19.
Totuşi, deocamdată este neclar dacă şi când ar putea fi folosit „paşaportul de vaccinare” pentru populaţia generală. Pentru a putea fi pusă în practică, propunerea Comisiei va trebui să fie aprobată de statele UE şi de Parlamentul European.
În expunerea de motive, inițiatorii proiectului avertizează că „absența unor formate standardizate și securizate au făcut ca turiștii să întâmpine greutăți legate de acceptarea documentelor prezentate, dar și la raportarea de faudare sau falsificarea acestora.”