Comisia Europeană a anunțat în data de 10 noiembrie 2021 adoptarea a trei programe de lucru pentru „Europa digitală”. Beneficiind de o finanțare totală de 1,98 miliarde de euro, acest prim set cuprinde un program principal și două programe specifice și prevede investiții strategice care vor contribui în mod decisiv la transpunerea în practică a deceniului digital al Europei.
Programul „Europa digitală” dispune de un buget total planificat de 7,5 miliarde EUR pe o perioadă de 7 ani și reprezintă primul program de finanțare al UE al cărui obiectiv principal este să aducă tehnologiile digitale mai aproape de întreprinderi și de cetățeni. Programul va genera accelerarea redresării economice și va modela transformarea digitală a societății și a economiei europene, de care vor beneficia în special întreprinderile mici și mijlocii. De asemenea, programul va completa investițiile din cadrul altor programe ale Uniunii Europene, precum Orizont Europa, EU4Health, InvestEU, Mecanismul pentru Interconectarea Europei, Mecanismul de Redresare și Reziliență.
Programul de lucru principal, având cea mai mare pondere din finanțarea aprobată, respectiv un buget de 1,38 miliarde euro, se va concentra pe investițiile din domeniile inteligenței artificiale (IA), cloud computing-ului și al spațiilor dedicate datelor, infrastructurii de comunicații cuantice, competențelor digitale avansate și al utilizării pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate, până la sfârșitul anului 2022.
În ceea ce privește cele două programe de lucru specifice, primul se axează pe finanțarea din domeniul securității cibernetice și dispune de un buget de 269 de milioane euro până la sfârșitul anului 2022, iar cel de al doilea se axează pe înființarea și asigurarea funcționării rețelei de centre europene de inovare digitală, care dispune de un buget de 329 de milioane euro, până la sfârșitul anului 2023.
Rețeaua de centre europene de inovare digitală va contribui la îndeplinirea obiectivelor programului „Europa digitală”, oferind acces la testarea tehnologică și sprijinind transformarea digitală a organizațiilor private și publice din întreaga Europă, inclusiv transformarea administrațiilor de la nivel național, regional sau local, după caz, constituind totodată un instrument important în cadrul politicilor UE.
Se estimează că primele apeluri pentru programul „Europa digitală” vor fi publicate până la sfârșitul lunii noiembrie 2021, iar următoarele sunt prevăzute în cursul anului 2022.
Pentru informații suplimentare: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_5863
Sursa: Realitatea Financiara