După o serie de alarme false săptămâna trecută, vineri dimineața, formațiunea anti-sistem Mișcarea 5 Stele și Liga Nordică de extremă dreapta au convenit în cele din urmă asupra unui program politic comun, încheind astfel blocajul politic din ultima lună.
„Contractul pentru un guvern al schimbării”, document ce conține 57 de pagini, a fost făcut public vineri și include o serie de prevederi cheie care, în mod deloc surprinzător, au făcut ca investitorii să devină extrem de precauți:
- revizuirea regulilor fiscale la nivel de UE;
- implementarea unor noi cote de impunere de 15% pentru companii și de 20% pentru cetățeni;
- revizuirea regulilor de bail-in (mecanismul care se pune în practică atunci când o bancă ajunge in situația de a avea nevoie de sprijin);
- un nivel al venitului universal de bază lunar în valoare de 780 de Euro, cu finanțare de la UE;
- eliminarea sancțiunilor impuse Rusiei.
Ca urmare a acestor propuneri, o stare de nervozitate a cuprins piețele din Italia, primii care au reacționat fiind investitorii din piața monetară. Astfel, randamentele titlurilor de stat italiene cu scadență la 10 ani au atins cele mai ridicate valori din ultimele 7 luni, consemnând o tendință puternic crescătoare în sesiunea curentă.
A venit apoi rândul investitorilor din piețele de CDS-uri (instrumente de protecție ale deținătorilor de obligațiuni de stat pentru cazurile de faliment suveran) să reacționeze. Astfel, traderii, preocupați de o iminentă accelerare a nevoii de acoperire a deficitului bugetar cumulată cu val de emisiuni de obligațiuni ale statului italian, au dus în această dimineață nivelul acestor instrumente de protecție la cele mai înalte cote din luna ianuarie.
Nici piața de capital italiana nu a rămas în afara vâltorii, indicele milanez FTSE MIBTEL consemnând o scădere în sesiunea curentă de peste 1,5%, la 23.400 de puncte, cel mai scăzut nivel din ultima lună.
Potrivit estimării fostului oficial al FMI, Carlo Cottarelli, costurile asociate acestui program populist pot ajunge până la 126 de miliarde de euro. În prezent, Italia se confruntă cu o rată a șomajului de 11%, cu nivelul datoriei publice raportat la PIB de 132%, cu un deficit bugetar de 2,3% din PIB și cu o rată anuală de creștere economică de doar 1,4%.
Comments are closed.