Cine sunt primele victime dacă Turcia intră în colaps

Odată cu turbulențele financiare din Turcia care pun o presiune imensă asupra, activelor țării, este de văzut ce alte țări ar putea fi expuse și de ce ar putea însemna această expunere pentru investitorii internaționali.

Turcia se află în dificultăți economice încă de la începutul anului. Moneda sa a pierdut aproximativ 33% din valoarea sa pe fondul stimulentelor fiscale mari, al creșterii inflației și al unui deficit masiv de cont curent. De asemenea, a contribuit și intervenția președintelui Recep Tayyip Erdogan asupra deciziilor de politică monetară ale băncii centrale, care continuă să ia prin surprindere participanții la piață și să accentueze picajul lirei turcești.

Băncile europene

Rapoartele mass-media au sugerat, vineri, că oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) sunt îngrijorați de situația băncilor din sudul Europei, care au împrumutat sume importante în Turcia. Acest lucru sugerează că investitorii care dețin acțiuni în băncile europene ar putea fi expuși riscului. BCE a refuzat să comenteze rapoartele, conform CNBC.

Datele furnizate de Banca Reglementelor Internaționale (BIS), numită adesea Banca centrală a băncilor centrale, arată că băncile spaniole au de încasat 72 de miliarde de euro din partea debitorilor turci, creditorii francezi 33,4 de miliarde de euro; iar băncile din Italia 14,7 miliarde de euro. Autoritățile de reglementare din Europa sunt îngrijorate de faptul că o monedă turcă mai slabă va conduce la neplata creditelor externe.

Acțiunile UniCredit, BNP Paribas și BBVA au scăzut cu aproximativ 3% în sesiunea de vineri, după ce au fost citate ca fiind băncile europene cu cea mai mare expunere la Turcia. Carsten Hesse, economist european la Berenberg, a afirmat într-o notă de research că unele bănci din zona euro se află sub presiune „din cauza expunerii directe pe băncile din Turcia sau a participării la împrumuturi sindicalizate – un împrumut oferit de un grup de creditori”.

Japonia, SUA

Întrebat despre impactul tulburărilor în curs de desfășurare din Turcia, Timothy Ash, strateg senior pe piețe emergente la Bluebay Asset Management, a declarat pentru CNBC că „este este probabil ca cea mai mare parte din expunere să o aibă băncile, în acest stadiu”.

El a mai adăugat că expunerea este „destul de internațională: Europa, SUA, Japonia, China, Orientul Mijlociu, aproape toată lumea”, a adăugat el.

Cifrele transfrontaliere ale BIS arată, de asemenea, că băncile japoneze au o expunere de 12,1 miliarde de euro, creditorii din Marea Britanie 17 miliarde de euro, iar cei din Statele Unite aproximativ 15,6 miliarde de euro.

Piețele de obligațiuni

În același timp, problemele economice din Turcia ar putea, de asemenea, să aducă probleme pentru complexul datoriilor suverane europene, care ar putea afecta investitorii de obligațiuni și guvernele care se bazează pe piețele de obligațiuni pentru a-și finanța bugetele.

„Nu mă aștept ca randamentele obligațiunilor țărilor din zona euro să sufere cu adevărat din cauza Turciei, dar cele care au deja randamente mari ale obligațiunilor ar putea suferi un impact, deși nu neapărat major”, a completat Hesse.

El a menționat că, în acest caz, Grecia și Italia ar putea fi afectate, precum și Spania, „datorită expunerii mai mari a băncilor pe activele turcești”.

Cu toate acestea, Ash a respins ipoteza ca Turcia să devină o problemă din punctul de vedere al datoriei suverane. „Nu văd o contagiune globală mare. Turcia este încă o economie relativ mică – (în valoare de) 740 de miliarde de dolari, și este puțin probabil ca acest lucru să fie un eveniment ce ține de datoria suverană”, a mai spus Ash.

În timpul sesiunii de vineri, lira turcească a plonjat cu aproximativ 20% în raport cu dolarul, în special după declarația lui Erdogan în care a cerut cetățenilor sa își schimbe valuta forte în lire turcești. În ultimul an, moneda turcă a pierdut aproximativ 33% din valoarea sa în raport cu dolarul american.

Articolul precedentCartea beletristică propulsează afacerile online ale Libris.ro
Articolul următorCând economia stagnează scad vânzările de mașini: -1,4%, în iunie

Comments are closed.