Statul român trebuie să vândă un pachet de până la 8% din Petrom, potrivit contractului de privatizare, dar nu este clar cine vor fi „cumpărătorii”. Subiectul urmează să fie decis în alianța de guvernare.

 

 

Intenţia Guvernului de a vinde până la 8% din acţiunile Petrom către angajaţii companiei va însemna un proces complex, care va genera litigii ce se vor întinde pe mai mulţi ani, întrucât legislaţia nu este clară cu privire la cine sunt beneficiarii şi care este cu exactitate procentul de acţiuni, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager de Fond, Fondul Proprietatea.

„Dacă va exista o astfel de tranzacţie, Guvernul va vinde până la 8% din acţiunile sale la preţul care era în momentul privatizării. Însă legea nu este clară în privinţa procentului: poate fi 8% sau 0,1%. Nu se ştie nici dacă este vorba de angajaţii de la momentul privatizării sau actualii angajaţi. Este un coşmar. Dacă se va întâmpla, vor fi ani de litigii, pentru că unii se vor simţi înşelaţi”, a spus oficialul Fondului.

El nu crede, însă, că Guvernul va lua o astfel de măsură.

„Sincer? Să văd Guvernul vânzând pachetul de acţiuni la nivelul acela de preţ? Aş fi surprins. Nu este ceva ce credem că se va întâmpla pe termen scurt”, a completat Meyer, citat de Agerpres.

Luni, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că vânzarea de către statul român a unui pachet de 8% din acţiunile Petrom va fi discutată în şedinţa coaliţiei.

„Suntem în situaţia de a discuta, au câştigat în instanţă salariaţii Petrom o acţiune în baza căreia au dreptul să cumpere acţiuni Petrom. Acest lucru este, într-adevăr, prevăzut în legea de privatizare a Petrom. Statul trebuie să vândă un pachet de până la 8%. E o problemă puţin complicată pentru că trebuie să vedem cui vindem: celor care erau acţionari la data privatizării, mie aşa mi s-ar părea normal, sau numai celor de astăzi. Instanţa de judecată nu a precizat acest lucru, după cum trebuie să ţinem cont că pot să cumpere numai cei care îşi exprimă această opţiune. Şi aceasta este o chestiune tehnică, care ţine numai de Guvern, dar am pus-o pe ordinea de zi ca o problemă care trebuie rezolvată, şi probabil că avem şi altele”, a afirmat luni Tăriceanu.

Articolul precedentDeutsche Bank pregătește concedieri masive
Articolul următorȘefa FMI avertizează: economia trece printr-o perioadă „extrem de dificilă”