32% dintre români se află în risc de sărăcie. La nivel european, media fiind de 21,4 %. De altfel, când merg să își facă cumpărăturile, cei mai mulți români au un buget fix și cu greu se îndură să scoată din buzunare bani în plus pentru alimente de calitate dar la un preț mai mare. Cifrele arată că un român cheltuie în medie aproximativ 800 de lei pe lună pentru mâncare. 

CIFRE ALARMANTE, O TREIME DINTRE ROMÂNI ÎN RISC DE SĂRĂCIE

32% dintre români sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

22,3% dintre femei, în risc de sărăcie la nivel european


20,3% dintre bărbați, în risc de sărăcie la nivel european 

aproape o treime (32%) dintre români erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, aceasta fiind de departe cea mai mare pondere înregistrată în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene în anul 2023.

Conform datelor recente ale Eurostat, anul trecut, 94,6 milioane de persoane din UE (echivalentul a 21% din populaţie) erau supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, adică trăiau într-o gospodărie care se confrunta cu cel puţin una dintre cele trei situaţii: risc de sărăcie, deprivare materială şi socială severă şi/sau trăiau într-o gospodărie cu intensitate foarte redusă a muncii.

În rândul statelor membre UE, cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra în România (32%), Bulgaria (30%), Spania (27%) şi Grecia (26%). Pe de altă parte, cele mai mici ponderi se înregistrau în Cehia (12%), Slovenia (14%), Finlanda şi Polonia (ambele cu 16%).

În cazul României, ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială a scăzut de la 34,4% în 2022 la 32% în 2023.

Articolul precedentDe unde face statul rost de banii pentru creșterea de pensii și salarii?
Articolul următorMIRCEA GEOANĂ, HUIDUIT LA UN FESTIVAL DIN OLT: LOCALNICII, DEZGUSTAȚI DE DISCURSUL NUMĂRULUI 2 DIN NATO. FURIA OAMENILOR ÎI TAIE AVÂNTUL SPRE COTROCENI – VIDEO