Proiectul care modifică Legea concurenţei încalcă legislaţia europeană, iar situaţia nu se schimbă până nu sunt clarificate aceste aspecte, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, pentru Agerpres.
Precizările sale vin după ce Curtea Constituţională a respins sesizările preşedintelui Klaus Iohannis, PNL şi USR privind modificările aduse Legii concurenței, stabilind că acestea sunt constituţionale.
„Aşteptăm motivarea deciziei Curţii Constituţionale. Însă, dincolo de aspectele constituţionale, proiectul de lege încalcă legislaţia europeană. Ca urmare, trebuie corectat şi armonizat cu prevederile europene pentru a putea fi pus în practică.
Până se clarifică aceste aspecte, situaţia nu se schimbă”, a arătat Chiriţoiu.
În sesizarea trimisă la CCR de către președintele Klaus Iohannis se spune că „prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea menţionată contravine unor norme şi principii constituţionale”.
Şeful statului indica faptul că actul normativ a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, iar la Senat i-au fost aduse 38 de modificări la peste 20 de articole, care au vizat compunerea plenului Consiliului Concurenţei, modalitatea de numire a membrilor plenului, stabilirea atribuţiilor acestora, modificarea condiţiilor pe care aceştia trebuie să le îndeplinească, modificarea reglementărilor în caz de vacanţă a funcţiei de preşedinte al Consiliului Concurenţei, modificarea dispoziţiilor referitoare la aspectele examinate şi dezbătute în plen de Consiliul Concurenţei, funcţiile publice de specialitate din cadrul instituţiei, interdicţiile după încheierea angajării în cadrul instituţiilor publice, modificarea statutului secretarului general şi al secretarului general adjunct şi, nu în ultimul rând, introducerea art. II şi art. III, cu efect direct în ceea ce priveşte schimbarea conducerii Consiliului Concurenţei.
Şi senatori ai grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi Uniunii Salvaţi România au sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea actului normativ.