Lunile octombrie și noiembrie sunt, în mod tradițional, cele mai volatile pentru prețurile gazelor naturale, iar investitorii încep să-și concentreze atenția asupra sezonului de încălzire, la care piața s-a pregătit pe parcursul întregului an.
arna, consumul de gaze naturale depășește adesea capacitatea de producție, iar nivelul stocurilor înainte de debutul sezonului rece este un indicator esențial pentru siguranța aprovizionării. Aceasta este o preocupare deosebită, având în vedere volatilitatea extremă a pieței din 2021 și 2022, cauzată de restricțiile de livrare impuse de Rusia către Europa.
În prezent, facilitățile de stocare din Europa sunt umplute în proporție de aproximativ 94%, un nivel ușor sub cel din anii anteriori, dar totuși superior mediei din ultimii cinci ani, care se situează la 89%. Deși în 2021, Rusia a început să restricționeze livrările, Europa a reușit să se adapteze prin reducerea consumului și diversificarea surselor de aprovizionare, recurgând la gazele de conductă din Norvegia și la gazul natural lichefiat (GNL) din SUA.
Pe piața europeană, prețurile actuale sunt de aproximativ 36 EUR pentru 1 MWh de gaz, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă comparativ cu vârful de aproape 10 ori mai mare înregistrat în august 2022. De asemenea, prețurile europene au scăzut sub cele de livrare pentru Japonia, Coreea și China, sugerând o stabilizare a pieței.