Se spune, de foarte mulți ani, că România este o țară bogată, că are un relief variat și bogat, că are litoral, că are munți, că are câmpii productive, că are Delta Dunării, că are Dunărea și apele celelalte. Se spune că România este o țară bogată în resurse minerale: are a doua cea mai mare rezervă de gaz din Uniunea Europeană, are a treia cea mai mare rezervă de țiței din Uniune, are a cincea cea mai mare rezervă de cărbune din UE, are sare, are aur, are de toate.

Uităm, însă, de prea multe ori să prețuim așa cum trebuie cea mai importantă resursă pe care o națiune o poate avea: oamenii. Am pierdut, fără să crâcnim, în doar 12 ani, peste 4 milioane de oameni și o treime din forța de muncă. Nicio lacrimă nu a curs pentru această pierdere pe obrazul niciunui politician.

Se spune că pungile de gaz din Marea Neagră vor determina dezvoltarea țării și apropierea de media Uniunii Europene. Alții spun că autostrăzile vor determina dezvoltarea noastră. De fapt, singurul lucru care contează în dezvoltarea unei națiuni este poporul acelei națiuni. Până la urmă, de calitatea oamenilor depinde orice industrie. Cu cât vom avea mai mulți români, mai bine educați și mai sănătoși, cu atât vom fi o economie mai mare, mai productivă și mai performantă.

Atunci când Banca Mondială s-a decis să măsoare Indexul Capitalului Uman s-a decis, de fapt, să măsoare viitorul unei națiuni. Indexul respectiv este definit astfel: capitalul uman pe care un copil născut astăzi îl poate avea peste 18 ani, atunci când va deveni adult. Practic, indexul determină corelația dintre rezultatul pe care îl avem astăzi în educație și sănătate și productivitatea generației următoare.

„The Human Capital Index (HCI) is an international metric that benchmarks key components of human capital across countries. Measuring the human capital that a child born today can expect to attain by her 18th birthday, the HCI highlights how current health and education outcomes shape the productivity of the next generation of workers. In this way, it underscores the importance for governments and societies of investing in the human capital of their citizens. The HCI was launched in 2018 as part of the Human Capital Project (HCP), a lobal effort to accelerate progress towards a world where all children can achieve their full potential”. 
Sursa: “World Bank. 2020. The Human Capital Index 2020 Update : Human Capital in the Time of COVID-19. World Bank, Washington, DC. © World Bank. https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/34432 License: CC BY 3.0 IGO.”

https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/34432?cid=GGH_e_hcpexternal_en_ext

Ei bine, ce ne spune index-ul aferent anului 2020? Că România are un index de doar 0,58, cel mai mic de pe continent, egal cu cel al unor state mult mai puțin dezvoltate economic și social: Republica Moldova, Armenia, Azerbaijean, Bosnia- Herțegovina și Gaza și Cisiordania (Iudeea și Samaria)!

sursa: https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/34432/152967.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Deasupra noastră se află toți europenii de la Bulgaria (scor 0,61), Ucraina și Albania (scor 0,63) până la Ungaria (scor 0,68), Polonia (scor 0,75) și până în vârf de tot , la Singapore, Hong Kong și japonia (scor 0,88, 0,81 și 0,8). Așadar, din cauza sistemului de educație și de sănătate de astăzi, un român născut în 2020 va ajunge să aibă în 2038 o productivitate de 0,58 pe o scară de la 0 la 1, pe care un ungur va avea o productivitate de 0,68 și un polonez una de 0,75. Din 174 de state cercetate de Banca Mondială, ne situăm pe locul 78. Avem a 41-a cea mai mare economie a lumii, a 53-a cea mai performantă și vom deține abia al 78-lea cel mai productiv capital uman. Credem oare că peste o generație vom compensa calitatea capitalului uman cu rezervele de gaze, de sare sau cu pelicanii și sturionii din Delta Dunării?

Articolul precedent30.000 de fermieri au depus cereri de despăgubiri pentru secetă
Articolul următorSprijin suplimentat pentru crescătorii de animale și păsări