Ca valoare nominală, Rusia este a 11-a cea mai mare economie a lumii, cu un PIB de 1700 de miliarde de dolari (2021). În prețuri comparabile, însă, Rusia este a șasea cea mai mare economie a planetei, cu 4 320 miliarde de dolari (metodologia PPP). Este, așadar, economia rusă de cinci ori mai mică decât cea a marilor rivali americani.

sursahttps://www.imf.org/en/Publications/WEO/weo-database/2021/April/weo-report

Economia celei de-a doua mari puteri miliatre a lumii este ceva mai mică decât cea germană, care înseamnă cam un sfert din economia întregii Uniuni Europene. Sau mai mare cu o treime decât cea a Franței.

Dar, înainte de orice, Rusia este cea mai bogată în resurse naturale țară a globului, deținând peste 20% din bogăția naturală a întregii omeniri. Are cea mai mare rezervă de gaze naturale, a doua de cărbune și a opta de țiței. Are a șasea cea mai mare forță de muncă de pe glob (70 de milioane de oameni), are a doua industrie militară a lumii și este al zecelea cel mai constructor auto din lume. Totodată, rușii dețin a cincea cea mai mare rezrvă valutară din lume și a cincea cea mai mare populație de miliardari.

Și totuși, la nivel calitativ, economia rusă este modestă: a 55-a poziție globală ca PIB/locuitor, cu mai puțin de 30 000 dolari/locuitor, cu 3 000 de dolari mai puțin decât România (poziția 47 în lume). De asemenea, internaționalizarea economică a rușilor este la fel de modestă, țara lor fiind abia pe locul 14 pe lista exportatorilor la nivel global.

Importanța Rusiei este maximă în europa, datorită unui singur, însă vital,  element: de acolo vine aproape jumătate din importul de gaze din Uniunea Europeană:

File:Extra EU imports of natural gas from main trading partners, 2020 and first semester 2021.png

sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=EU_imports_of_energy_products_-_recent_developments#Main_suppliers_of_natural_gas_and_petroleum_oils_to_the_EU

Și, deloc de neglijat, ponderea importurilor de gaze rusești în UE a crescut în 2021 față de 2020!

Important, dar nu în asemenea măsură ca în cazul gazului este și locul de principal furnizor de țiței importat în Uniune , dar doar cu unsfert din volumul total:

File:Extra EU imports of petroleum oil from main trading partners, 2020 and first semester 2021.png

sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Extra_EU_imports_of_petroleum_oil_from_main_trading_partners,_2020_and_first_semester_2021.png

Dacă ne uităm mai cu atenție, însă, o să observăm că dependența de gazul șițițeiul rusesc este semnificativă doar pentru câteva națiuni:

sursa:https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/thumb/a/a7/Share_of_Russia_in_national_extra_EU_imports_of_each_Member_State%2C_first_semester_2021.png/500px-

Share_of_Russia_in_national_extra_EU_imports_of_each_Member_State%2C_first_semester_2021.png

În cazul Germaniei, între jumătate și trei sferturi din gazul importat vine din Rusia, iar în cazul Franței, între un sfert și jumătate din gazul importat. dependența țărilor estice este, însă, cu mult mai mare: peste trei sferturi din gazul importat de către Bulgaria, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, ba chiar și Austria sau Finlanda, este gaz rusesc. Iar Polonia și Suedia importă de la gazprom peste jumătate din gazul adus din afara UE.

În privința petrolului, dependența este maximă în cazul Bulagriei, Ungariei, Finlandei și Slovaciei și mare în cazul Poloniei și Lituaniei. Pentru Germania, Olanda, Cehia și România, Rusia este un furnizor însemnat de petrol.

Rusia este al cincilea partenere comercial al Uniunii, cu 4.8% din comerțul internațional cu bunuri al UE. Dar pentru Moscova, UE   este cel mai mare partener comercial cu peste 37% din volumul comerțului exterior (36,5% din importuri și 38% din exporturi)

https://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/countries/russia/

Cât privește principalele pițe pentru exportul rusesc acestea sunt:

https://www.statista.com/statistics/1002015/russia-leading-export-partners/#:~:text=Russia’s%20leading%20five%20export%20partners,billion%20U.S.%20dollars%20in%202020.

iar pentru import:

Articolul precedentFlorin Cîțu și ANRE se opun revenirii la prețuri reglementate pe piața energiei
Articolul următorSUSPANS cu OUG privind plafonarea si compensarea. Cîțu: E posibil să ajungă în ședința de guvern de azi