Din 27 august până pe 5 septembrie, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti s-a depreciat de şapte ori şi a încheiat o şedinţă pe zero. Este cea mai lungă serie de sesiuni negative, de la pandemia de Covid-19.
Indicele de referinţă a pierdut astfel 3,93%, de la 18.453 de puncte la 17.728 de puncte, iar asta după ce Bursa a scăzut cu 2,6% în august, prima lună de scădere din februarie 2022, perioadă marcată de invazia Ucrainei de către Rusia.
Lichiditatea din ultima perioadă s-a încadrat însă cu mult sub media zilnică din 2024, cu şedinţe în care rulajul segmentului de acţiuni a ajuns la 20-40 de milioane de lei. În plus, magnitudinea seriei de scăderi din martie 2020 a fost mult mai mare, BET pierzând 27% pe parcursul a opt şedinţe. De exemplu, doar în ziua de 16 martie 2020, când a fost declanşată starea de urgenţă în România, benchmark-ul s-a depreciat cu aproape 10%.
„Investitorii reacţionează la ştiri. Am văzut în ultima vreme revenirea narativului cum că economia Statelor Unite se îndreaptă spre o recesiune, iar Bursa de la Bucureşti nu funcţionează într-un vacuum, este influenţată de ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale”, spune Bogdan Maioreanu, analist al platformei de tranzacţionare eToro, pentru ZF.
Cel mai recent maxim atins de BET a fost pe 18 iulie, respectiv 18.745,5 puncte. De la începutul anului, indicele afişează un avans de 15,3% şi se încadrează în continuare peste randamentele înregistrate de pieţe dezvoltate din Europa, precum Franţa (-1%), Regatul Unit (7%) şi Germania (11%). În regiune, indicele croat CROBEX este pe plus cu 16%, BUX înregistrează o creştere de 19% la Budapesta, iar WIG20 a urcat cu 4,8% în Polonia.
„Pe de altă parte, există şi un aspect pozitiv: toate aceste temeri legate de o posibilă recesiune pot să conducă la primele reduceri ale dobânzii de către Rezerva Federală într-un ritm mai susţinut de cât estima iniţial piaţa. Toată această agitaţie de acum de pe burse a contaminat şi pieţele asiatice, cât şi pe cele europene. Dacă ne uităm la BVB, cele opt şedinţe au fost pe volume mici de tranzacţionare”, continuă analistul.
Lichiditatea celor două pieţe de acţiuni de la BVB – segmentul principal şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare – a ajuns joi la 88 de milioane de lei, cel mai ridicat nivel din 6 august. Din total, 28 de milioane au fost asigurate de Fondul Proprietatea, ale cărui titluri s-au apreciat cu 1,75% pe fondul aprobării planului de răscumpărare de acţiuni. FP este singurul emitent din BET care a încheiat ziua pe plus.
Alte dinamici din structura indicelui de referinţă au inclus Transport Trade Services (-5,9%), Electrica (-4%), Romgaz (-3,1%), Transgaz (-2,4%), Banca Transilvania (-2,1%) şi Aquila (-1,8%).
După scăderea de joi, BET ajunge sub nivelul înregistrat pe 5 august, când pieţele internaţionale de capital au coborât puternic pe fondul datelor economice slabe din Statele Unite, corecţiilor din industria tech, aprecierii înregistrate de yenul japonez şi potenţialei escaladări a conflictelor din Orientul Mijlociu.
„Dacă ne gândim la comportamentul investitorilor, am văzut în cel mai recent sondaj eToro că, atunci când sunt întrebaţi despre riscurile externe pentru portofoliile lor, 19% din investitorii români şi 18% la nivel global menţionează o posibilă recesiune a economiilor mondiale. În SUA, 21% dintre investitori consideră o recesiune a economiei locale drept un risc semnificativ pentru portofoliile lor, imediat după inflaţie”, adaugă Bogdan Maioreanu.
Aproape toţi indicii de la BVB au încheiat şedinţa de joi pe minus, precum 1,17% pe BET-BK, 1,41% pentru BET-XT şi 1,66% în cazul BET-EF. În afară de BETAeRO (-0,15%) toţi indicii locali sunt pe plus de la începutul anului, cu dinamici cuprinse între 2,75% pentru BET-FI şi 23% pe BET-TR.
„Cum Statele Unite sunt cea mai mare economie globală, toate aceste temeri s-au extins către pieţele internaţionale, inclusiv cea românească, şi au declanşat corecţii. Asta induce vânzări în comportamentul investitorilor”, mai spune analistul.