Bursa de la București își continuă declinul pentru a treia zi consecutiv, în ciuda strategiei amatoristice a Guvernului de a amâna adoptarea noul val de taxe după ora de închidere a pieței bursiere.UPDATE. Cele mai semnificative pierderi înregistrate vineri la Bursa de la București, după două ore de tranzacționare, sunt în conturile Băncii Transilvania – minus 5,3%, Conpet – 3,3%, BVB -3,2%, BRD – 1,8% sau OMV – 0,8%.

Indicii Bursei de Valori de la Bucureşti (BVB) au scăzut vineri, la o jumătate de oră de la deschiderea pieţei, cu niveluri între 0,32% şi 1,05%, faţă de închiderea de joi, cu excepţia BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF şi a Fondului Proprietatea, care arăta un plus de 0,75%.

BET, principalul indice, care include 15 cele mai lichide companii de pe piaţa de capital românească, a scăzut 0,93%, până la 7.257,18 de puncte.

Cea mai mare scădere o întregistrau titlurile Nuclearelectrica, cu un minus de 18,48%, urmată de Conpet (-3,97%), Bursa de Valori (-1,86%), Transelectrica (-1,15%), Banca Transilvania (-0,32%), BRD (-0,37%).

BET a scăzut joi cu 1,91%, faţă de miercuri, până la 7.332,71 de puncte. În plus, BET-TR, indicele care include şi dividendele celor mai lichide companii de pe piaţă de capital românească, a scăzut joi cu 1,23%, comparativ cu miercuri, până la 10.771,25. Cea mai mare scădere a marcat Romgaz, de 6,91%, la 29.6500, în condiţiile în care la mijlocul zilei era la peste -8%, iar Fondul Proprietatea a înregistrat o scădere de 4,09%, la 0,8900.

Liderul PSD, declarații care adâncesc criza bursieră

Liderul PSD, Liviu Dragnea a anunțat, joi seara, că ordonanța privind noile taxe va fi aprobată în ședința de Guvern de vineri și a lansat un atac dur la companiile care au criticat demersul executivului.

„Am văzut, am citit, tot felul de reacții. Eu îi sfătuiesc, îi avertizez să înceteze să amenințe statul român. Statul român nu e un sat fără câini și nici un stat la cheremul unei companii”, a spus joi seara Liviu Dragnea.

„Se pare că mâine vor adopta OUG. A mai fost nevoie de câteva reglaje în ceea ce privește formulările. (…) Eu am înțeles că da (se va adopta – n.r.), mi-a spus dna prim-ministru”, a declarat Liviu Dragnea, după o ședință de Coaliție la Parlament, la care au participat și Darius Vâlcov, Daniel Chițoiu, Călin Popescu Tăriceanu și Eugen Teodorovici.

Întrebat ce companii ar fi amenințat statul, șeful PSD a răspuns: „am văzut, de exemplu, OMV Petrom, care amenința voalat că o să diminueze producția de gaze”.

Articolul precedentPiața muncii, în declin. Doar 26% dintre tinerii apți de muncă lucrează
Articolul următorAvertisment dur de la BNR privind efectele ordonanței anunțate de Teodorovici