A doua recalculare le golește buzunarele pensionarilor. O adeverință de vechime poate ajunge să coste aproape 3.000 de lei, iar de multe ori nici măcar nu le servește la nimic. Pe de altă parte, unii seniori nici măcar nu-și permit să plătească sumele respective, așa că din start nu mai beneficiază de mica recalculare. În acest timp, instituțiile statului asistă impasibile și nu fac nimic pentru a reduce tarifele prohibitive pe care le solicită pentru eliberarea documentelor din arhive.
Potrivit anunțului oficial, de mica recalculare ar urma să beneficieze acei pensionari care depun documente ce dovedesc faptul că au primit sporuri, prime și alte bonusuri care au fost evidențiate din punct de vedere fiscal.
Problema este că în cazul celor care au iești la pensie de mult timp, arhivele fostelor întreprinderi comuniste s-au pierdut ori au ajuns în administrarea unor entități private. În alte situații este nevoie de o adeverință chiar de la Arhivele Naționale, dar și această instituție aflată în subordinea statului practică niște tarife prohibitive pentru mulți vârstnici.
De exemplu, eliberarea unei adeverințe care să ateste cei 25 de ani de vechime costă mai mult de 2800 de lei, în condițiile în care pensia medie de asigurări sociale de stat este aproape 2300 de lei. Din acest motiv, mulți renunță din start, iar altora le este teamă să plătească sumele solicitate, de teamă că beneficiul obținut este mult prea mic.
Pe rețelele de socializare au apărut și sesizări din partea unor persoane care au plătit taxele pentru obținerea unor documente din arhive, dar acestea nu au fost luate în considerare de casele de pensii.
Recent, Blocul Național Sindical a solicitat Arhivelor Naționale consultări urgente pentru a stabili tarife accesibile, în condițiile în care aproximativ un milion de români care pot beneficia de mica recalculare au nevoie de documente care să dovedească anumite venituri nepermanente.
Peste 1 milion de pensionari sunt prea SĂRACI pentru a putea plăti adeverințele de vechime – BNS