Al doilea val al pandemiei de COVID și noile restricții au afectat și mai puternic economia românească, în principal sectorul IMM-urilor, unde problemele financiare s-au acutizat. Așa se face că mai mult de jumătate dintre reprezentanții companiilor chestionate într-un barometru Sierra Quadrant au afirmat că mai au fonduri disponibile cel mult până la sfârșitul anului.
Potrivit rezultatelor cercetării, realizată în perioada 10-15 noiembrie împreună cu compania de consultanță Frames, 8% dintre respondenți au indicat că nu dispun de lichidități, în timp ce 58% au afirmat că fonduri disponibile le ajung pentru 1-2 luni. Alți 22% estimează că banii le vor ajunge cel mult 4 luni și numai 12% mizează pe o posibilitate de finanțare de peste 4 luni.
,,Nu este exclus ca în prima parte a anului viitor să asistăm la un număr foarte ridicat de cazuri de insolvență și concordat preventiv, pe fondul provocărilor majore din economie”, afirmă Ovidiu Neacșu, asociat coordonator Sierra Quadrant.
Cei mai mulți dintre respondenți au declarat că au ajuns în această situație ca urmare a scăderii vânzărilor (61%), accentuării blocajului financiar (14%), reducerii creditului furnizor (12%) și accesului limitat la finanțarea bancară (8%). 5% dintre manageri au indicat alte cauze.
,Programul IMM Invest nu a reușit să acopere decât în mică măsură foamea de bani a firmelor, mai ales că s-a adresat în principal firmelor bancabile. Întârzierea programului de finanțare pentru capital de lucru și investiții, de 1 mld. de euro, vină să pună presiune pe situația multe companii care ar putea fi salvate”, afirmă Neacșu.
În acest context, principalul instrument la care au apelat firmele a fost reducerea costurilor de funcționare.
41% dintre oamenii de afaceri chestionați au tăiat din costurile logistice (renegocierea chiriilor pentru spații de lucru, transport, reducerea facturilor la utilități și a cheltuielilor privind funcționarea birourilor etc.), 27% și-au schimbat politica de preț. Pentru 21%, soluția aleasă a fost amânarea plății taxelor către stat, 9% au recurs la optimizarea schemelor de personal, iar 2% au menționat alte soluții.
Întrebați ce vor face dacă vor ajunge la fundul sacului, un număr semnificativ de investitori (43%) au menționat concordatul preventiv drept soluție pentru menținerea pe linia de plutire a companiei. 23% ar intra în insolvență, iar restul au menționat alte soluții precum finanțarea din resurse proprii sau falimentul direct al afacerii.
De la precedenta ediție a barometrului Sierra Quadrant, din datele analizate reiese că tot mai mulți manageri au realizat faptul că, fără o restructurare a companiei, este puțin probabil ca business-ul să supraviețuiască în 2021, dincolo de încheierea sau nu a pandemiei de COVID.
Întrebați care sunt principalele provocări pe care le văd în 2021, cei mai mulți respondenți s-au arătat îngrijorați, cum era de așteptat, de efectele pandemiei (63%), 21% au indicat provocările de ordin fiscal (taxe,impozite), iar 11% au menționat fluctuația cursului euro. bție să crească de la nivelul codaș din ultimii ani”, se mai precizează în concluziile analizei Sierra Quadrant.
Barometrul privind starea economiei, efectuat de compania de consultanță Frames și Sierra Quadrant, a fost realizat în perioada 10-15 noiembrie 2020, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 300 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.
La barometru au răspuns, în total, 1232 de persoane. Profilul respondenților a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle si top management, cu studii superioare, 58% bărbați și 42% femei, cu o vârstă medie de 45 de ani.