Economistul-șef al Băncii Angliei, Andy Haldane, a avertizat, luni, că creșterea influenței inteligenței artificiale în economie amenință să înlocuiască un număr imens de locuri de muncă.
Haldane a spus că așa-numita a patra revoluție industrială – o schimbare de paradigmă digitală similară revoluțiilor industriale anterioare din Occident – are potențialul de a elimina numeroase locuri de muncă și de a lăsa oamenii „șomeri tehnologic”.
„Fiecare dintre aceste revoluții industriale a avut un impact îngrozitor și lung pe piața forței de muncă, pe viața și mijloacele de existență ale societății”, a declarat Haldane pentru BBC, citat de Reuters.
Economistul Băncii Angliei a avertizat că revoluțiile industriale anterioare au dus la „tensiuni sociale accentuate”, „tensiuni financiare” și „inegalități”. Prima revoluție industrială, cea care a avut loc în timpul epocii victoriene, a transformat economia Marii Britanii, ducând la crearea de inovații industriale, incluzând trenul cu aburi și mașinile-unelte avansate, ceea ce a dus la disponibilizări în special în industrii precum cea a textilelor.
„Aceasta este partea întunecată a revoluțiilor tehnologice și această parte întunecată a fost întotdeauna acolo”, a adăugat Haldane. „Acest fenomen va avea loc pe o scară mult mai mare în viitor, când o să avem mașini care nu numai că gândesc, dar și fac, înlocuind atât abilitățile cognitive cât și cele tehnice ale oamenilor”.
În timp ce Haldane nu a indicat o cifră pentru numărul de locuri de muncă pe care crede că vor fi înlocuite, el a spus totuși că va fi cel puțin la fel de mare ca în cazul revoluțiilor industriale anterioare. Economistul a declarat că este nevoie de creare de noi locuri de muncă și de îmbunătățire a calificărilor pentru a evita concedieri în masă.
Haldane nu este singurul care avertizează cu privire la impactul inteligenței artificiale pe piața muncii. Este una dintre cele mai mari preocupări ale experților din domeniu.
Compania de cercetare Gartner a prezis că inteligența artificială va crea 2,3 milioane de locuri de muncă și va elimina 1,8 milioane – o creștere netă de 500 000 de locuri de muncă – până în 2020. Totuși, acest lucru nu elimină faptul că va conduce ulterior la disponibilizări ample în întreaga lume.
În plus, John Cryan, fostul director executiv al Deutsche Bank, a avertizat anul trecut că „mulți oameni” din industria bancară își vor pierde locul de muncă din cauza automatizării. El a sugerat că mii de angajați ai săi ar putea fi înlocuiți de inteligența artificială.
Comments are closed.