Măsuri disperate în Venezuela: se emite o monedă nouă, legată de o criptovalută considerată fi o înșelăciune

Venezuela face ceva absolut nou în privința gestionării economiei. Unii chiar spun că este ilegal. Ca parte a unei încercări de stopare a inflației galopante, țara a emis o nouă monedă, numită „bolivar suveran”, în urma unui proces de denominare, dar care va fi legată de o criptomonedă.

Problema este că acea criptomonedă, numită „petro”, nu se tranzacționează, în timp ce propriul Parlament al Venezuelei declară că este folosită în mod ilegal pentru a ipoteca rezervele de petrol ale națiunii.

„Aceasta este o operațiune tipic venezueleană – o voi crede atunci când o să o văd pusă în practică”, a spus Steve Hanke, profesor de economie aplicată la Universitatea Johns Hopkins și unul dintre experții de top în privința hiperinflației. „Problema cu moneda petro este că este o înșelătorie, nici măcar nu se tranzacționează”, a mai declarat Hanke, citat de CNBC.

În februarie, președintele venezuelean Nicolas Maduro a făcut publică intenția de a lansa moneda digitală „petro”, susținută cu rezervele de petrol, ca mijloc de a strânge lichidități pe fondul unei crize economice și a sancțiunilor economice. Maduro a spus că fiecare token petro, care încă nu este în circulație, ar fi susținut de un baril de țiței aflat în proprietatea statului. El a mai spus că vor fi emise aproximativ 100 de milioane de astfel de token-uri – estimate să fie în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari.

Postarea lui Nicolas Maduro din februarie 2018, sursa: Twitter

Site-ul de rating cripto ICOindex.com, care evaluează ofertele inițiale de monede, a etichetat petro ca fiind o înșelătorie. Entitatea a afirmat că, în timp ce promisiunea este ca petro să fie susținută de resursele de petrol ale Venezuelei, „tehnologia și mecanismele de a face acest lucru nu sunt explicate în mod adecvat”. Un alt site, ICObench, îi acordă un rating de doar 1,6 din 5 stele.

Maduro a declarat că intenționează să lege salariile, prețurile și pensiile de petro, despre care a spus că ar fi avea o valoare de 60 de dolari sau de 3.600 de bolivari suverani. Scopul final, a spus el, este un curs de schimb unic care să fie legat în viitor de moneda digitală.

În martie, președintele Donald Trump a emis o ordonanță executivă care interzice orice tranzacție de pe teritoriul Statelor Unite care să implice orice monedă digitală emisă de, pentru, sau în numele guvernului Venezuelei.

Băncile din Venezuela au fost închise luni, pregătindu-se să pună în circulație noile bancnote bolivare suverane, care vor avea cinci zerouri mai puțin decât actualul bolivar. Lansarea acestei noi monede, în urma denominării făcute, se află în centrul strategiei lui Maduro de a stopa hiperinflația, despre care Fondul Monetar Internațional a estimat că va ajunge la 1.000.000% până la finele anului. De asemenea, FMI prognozează ca economia să plonjeze cu 18%, pe fondul scăderii drastice a producției de petrol.

Articolul precedentBanca Angliei avertizează: inteligența artificială va afecta un număr mare de joburi
Articolul următorUNSAR, suspectată de practici anticoncurențiale la tarifele RCA

Comments are closed.