După măsura neortodoxă a scoaterii în afara bilanțului a creditelor neperformante, și vânzarea, legal sau mai puțin legal, a împrumuturilor neperformante către SPV-uri din străinătate, băncile comerciale din România raportează că se simt confortabil acum și că aceste credite nu mai reprezintă un stres.
Firesc, pentru că stresul a fost transferat clienților, cum este și cazul Bancpost, depistată recent că a vândut fraudulos datoriiile clienților către o instituție din Olanda, care nici măcar nu este autorizată să opereze pe teritoriul României.
În urmă cu cinci ani împrumuturile neperformante reprezentau cel mai mare stres al BCR şi BRD, care aveau rate ale NPL-urilor de peste 29%, respectiv 23%.
Creditele neperformante (non-performing loans – NPL) nu mai reprezintă o bătăie de cap pentru băncile mari din piaţa locală, în condiţiile în care după amplele vânzări din ultimii patru ani, rata NPL a intrat sub pragul de 7% la cei mai trei jucători – BCR, BT, BRD – în prima jumătate a acestui an, potrivit datelor agregate de ZF.
Spre comparaţie, în urmă cu cinci ani, în iunie 2014, împrumuturile neperformante reprezentau cel mai mare stres al BCR şi BRD, dat fiind că finanţările cu şanse minime de recuperare reprezentau aproape un sfert din portofolii.
Realitatea financiară dezvăluia preacticile frauduloase alicate clienților de Bancpost, bancă vândută de greci Băncii Transilvania, una dintre cele mai mari păcăleli financiare de pe piața locală, după falimentul Băncii Turco Române.
După o lungă perioadă de administrare frauduloasă a operațiunilor băncii, ilegalitățile comise de Bancpost împotriva clienților au ieșit la iveală.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a amendat banca și a dispus returnarea către clienții cu contracte cesionate către un SRL din Olanda, începând cu 2008, a tuturor dobânzilor plătite în ultimii 10 ani.
ANPC a emis un comunicat de presă în care anunță că a informat si urmatoarele instituții cu privire la această speță: Agenția Națională de Administrare Fiscală, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Oficiul Național de Prevenire si Combaterea Spălării Banilor si Banca Naționala a României.
Numărul creditelor cesionate de Bancpost este de circa 63.000, iar dobânzile încasate de-a lungul anilor depășesc 300 de milioane de euro.
ANPC a amendat cu 150.000 de lei Bancpost pentru că ar fi încălcat legea privind protecția consumatorilor (OG21/1991) și pe cea pentru pedepsirea practicilor comerciale incorecte (363/2007) după ce a cesionat credite performante aferente persoanelor fizice către o firmă cu răspundere limitată din Grecia, deținută de grupul EFG Eurobank, din care făcea parte și Bancpost înainte să fie cumpărată de Banca Transilvania în acest an.
ANPC consideră că societatea olandeză EFG New Europe Funding II B.V., la care Bancpost a cesionat creditele, începând cu iulie 2008, și pentru care a făcut administrarea, nu era autorizată ca bancă sau instituție financiară nebancară și că astfel nu avea dreptul să încaseze dobânzi și comisioane de la consumatorii din România.
În discuție ar fi 63.000 de credite, potrivit surselor Profit.ro, cu un sold maxim de peste 675 de milioane de euro, împrumuturi proaspăt acordate, din categoria standard, pentru care au fost plătite dobânzi de peste 300 de milioane de euro în perioada 2008-2015. ANPC solicită, în 30 de zile, restituirea către clienți a costurilor aferente plătite pentru intervalul 2008 – martie 2018. Totodată, a fost dispusă și restituirea dobânzilor penalizatoare și penalităților reținute, acolo unde este cazul. Bancpost, parte acum a Grupului Banca Transilvania, poate contesta în instanță decizia ANPC, care este suspendată până la o decizie finală.
Bancpost a făcut public un comunicat în care arată – “Bancpost a luat nota de opinia ANPC și va discuta cu autoritatea pentru a înțelege mai bine considerentele care au stat la baza deciziei. Din momentul contestării în fața instanțelor de judecată și până la momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, toate măsurile stabilite prin procesul verbal sunt suspendate de drept, conform legii. În orice situație însă, obligația de restituire a anumitor sume de bani nu va putea fi reținută în sarcina băncii, ci, eventual, în măsura în care instanța va constata legalitatea măsurilor dispuse, doar pe seama cesionarului, care a încasat sumele. Orice eveniment care a avut loc anterior momentului finalizării tranzacției de cumpărare a Bancpost de către BT nu intră în aria de răspundere a Băncii Transilvania, urmând să fie adresat corespunzător și gestionat de către acționarii anteriori (societățile din Grupul Eurobank), în conformitate cu condițiile contractuale convenite la momentul perfectării tranzacției. Integrarea Bancpost în Grupul Financiar BT continuă și nu este afectată de recentele decizii ale ANPC în legatura cu statutul clienților ex-Bancpost (externalizați către entități din afara țării).
Contractul semnat între BT și Eurobank pentru achiziționarea Bancpost acoperă un perimetru și un portofoliu precis și conține clauze detaliate care reglementează posibile situații precum cele menționate mai sus. Având în vedere că Banca Transilvania – cea mai mare entitate din Grupul Financiar BT – este o instituție listată, BT va continua să respecte standardele de transparență în relația cu investitorii săi și reamintim faptul că declarații vădit false sau zvonuri din partea unor diverși lideri de opinie pot cădea sub incidența legislației privind abuzul de piață și ar putea fi investigate de către autoritățile de supraveghere”.
A trecut aproape o lună de la descoperirea ilegalităților Bancpost și este liniște totală, sub oblăduirea BNR, care se face că nu vede.
În austria anului 2010, când Meinl Bank a fost fraudată cu 200 de milioane de euro, de chiar președintele acesteia, guvernatorul Băncii Centrale, Ewald Nowotny, a ieșit la postul național de televiziune și și-a cerut public scuze, că nu a supravegheat piața suficient… Așa ceva n-o să vezi niciodată în România.
Comments are closed.