Pentru a lămuri lucrurile, iată de exemplu lista primelor 100 de companii din România :
Printre primele zece companii din țară nu se află niciuna cu capital majoritar românesc. Cea mai mare firmă care operează aici este deținută de austriecii de la OMV (OMV Petrom)și a avut anul trecut afaceri de peste 55 de miliarde de lei, cu un profit de peste 10 miliarde de lei. Dar austriecii de la OMV mai dețin și a doua cea mai mare cifră de afaceri de aici (OMV Petrom Marketing- rețeaua de benzinării), cu o cifră de afaceri de peste 27 de miliarde de lei și un profit de jumătate de miliard de lei. În total, 82 de miliarde de lei cumulează afacerile companiei OMV din România. Și nu, nu vă bucurați că este un semn de mare capitalism, căci OMV are ca acționar principal statul austriac, un stat care are ca prioritate politică externă blocarea aderării țării noastre la spațiul Schengen! 82 de miliarde de lei înseamnă cam 3,5% din cifra de afaceri totală a firmelor din țara noastră. Cu alte cuvinte, din fiecare 100 de lei încasați de o firmă de aici, 3 lei și jumătate ajung în buzunarele deținute de către firma austriacă OMV!
A doua cea mai mare afacere din țară este deținută de către francezii de la Renault și a avut anul trecut o cifră de afaceri de 25 de miliarde de lei, cu un profit de puțin peste 500 de milioane de lei. Dacă nu ați ghicit încă, vă spun eu: cel mai mare acționar (cu excepția Nissan, în urma schimbului de acțiuni) al Renault este statul francez cu aproape 20% din acțiuni. Și să nu uităm că mai avem un mic Renault (Renault Comercial Roumanie) în top cu 4,7 miliarde de lei cifră de afaceri
A treia cea mai mare afacere din România este deținută de către un alt stat, cel kazah, prin KazMunay Gas, proprietarul majoritar al Rompetrol Rafinare (peste 23 de miliarde de lei în 2022, cu un profit de 666 de milioane de lei). Evident că și kazahii au învățat ceva de la austrieci, motiv pentru care și ei mai au încă o firmă, Rompetrol Downstream, cu o cifră de afaceri de 16,5 miliarde de lei și un profit de doar 190 de milioane de lei.
Hai să tragem puțin aer în piept și să ne dumirim mai bine: primele patru companii din țara noastră, cu o cifră de afaceri cumulată de 150 de miliarde de lei (cu mult mai mult decât bugetul total de pensii de anul acesta) sunt deținute, în principal, de către trei state: cel austriac, cel francez și cel kazah. Și noi vorbim toată ziua de piață liberă și capitalism. Cam astea sunt cele mai mari dintre „multinaționalele” lăudate și protejate de către urmașii lui Brătianu…
Ei, dar avem și ceva firme private printre marile „multinaționale” din țara aceasta: rețelele de supermarket Lidl și Kaufland, cu 18,5 miliarde de lei, respectiv 16 miliarde de lei cifră de afaceri și cu profituri de 1 miliard de lei, respectiv 880 de milioane de lei. Acum să vedeți culmea capitalismului și la aceste două companii, care dețin împreună o treime din piața supermarketurilor din România: ambele sunt deținute de o familie germană, familia Schwarz din Baden-Württemberg, de la granița cu Franța! (https://en.wikipedia.org/wiki/Schwarz_Gruppe#Lidl )
Dacă cumva credeați că în continuare vom regăsi ceva firme cu adevărat „multinaționale”, vă înșelați. A opta cea mai mare firmă de pe aici , furnizorul de gaze și distribuitorul pentru jumătate de țară Engie, are ca principal acționar statul francez, acesta deținând la Engie un sfert din acțiuni și o treime din drepturile de vot ( https://www.engie.com/en/shareholders/engie-share/shareholder-structure ). Ca orice mare firmă franțuzească de stat și Engie mai are un puișor în România, Engie Energy management cu ditamai cifra de afaceri de peste 8 miliarde de lei.
Pe locul 9 vine firma germană E. ON, care deține furnizarea și distribuția de gaze din cealaltă jumătate de țară și care este chiar cu adevărat o „multinațională” ,de tip capitalist cu o structură a acționariatului în care grupul de stat RWE și statul german nu au o prezență atât de mare (https://www.eon.com/en/investor-relations/stock/shareholders-structure.html#:~:text=Broad%20International%20Investor%20Base,outside%20Germany%20about%2058%20percent. ). Engie și E.ON au cifre de afaceri apropiate, de 15, respectiv 13,7 miliarde de lei, dar, surpriză, E.ON înregistrează pierderi anul trecut (-358 de milioane de lei).
A zecea cea mai mare firmă din țară este iarăși una privată, dar nu de tip „multinațională”, ci cu proprietari principali oligarhul ruso-azer Vagit Alekperov și amicul său Leonid Fedun (https://simplywall.st/stocks/ru/energy/mcx-lkoh/pjsc-lukoil-shares/ownership ).
Să tragem iarăși linie și să constatăm că primele zece firme din România însumează mult peste 10% din cifra de afaceri din țară pe anul trecut și că printre ele nu avem decât o firmă cu adevărat „multinațională”, restul fiind companii dirijate de către trei state (austriac, francez și kazah), o familie germană și un oligarh rus.
Poate înțelegeți acum, dragi cititori, mai bine demersul liberalilor lui Iohannis de a apăra dreptul „multinaționalelor ” la declararea de pierderi sau de profituri mici și deci, la neplata impozitului pe profit!
30% din cifra de afaceri din România este produsă de către primele 100 de companii din țară, cu o valoare cumulată de 688 de miliarde de lei (https://www.romania-insider.com/lis-biggest-100-companies-romania-turnover-2022) din totalul național de 2400 de miliarde de lei (https://financialintelligence.ro/analiza-termene-ro-2022-cel-mai-profitabil-an-pentru-companiile-romanesti-crestere-a-numarului-total-de-companii-care-depun-situatiile-financiare-anuale/ ).
Printre primele 100 de firme din România nici 20 de firme nu sunt deținute majoritar de către acționari români. Dar „acționarii români” sunt în principal statul român, acționar principal la Romgaz (locul 12 în țară cu 13 miliarde de lei cifră de afaceri), Electrica Furnizare 911 miliarde de lei-locul 15), Hidroelectrica (9 miliarde de lei- locul 20), Nuclearelectrica (locul 32 cu peste 6 miliarde de lei cifră de afaceri), Transelectrica (locul 35- aproape 6 miliarde de lei), Complexul Energetic Oltenia (locul 39), Romsilva, CEC, Transgaz, Electrocentrale București, Transgaz, CFR Călători, Distribuție Energie Electrică (DEER). Doar câteva dintre marile firme românești sunt deținute de către capitalul privat autohton: Dedeman (locul 16- 11 miliarde de lei cifră de afaceri în 2022), Oscar Downstream (locul 26- peste 7 miliarde de lei), Altex (locul 29- 6,5 miliarde de lei), Banca Transilvania (locul 41- peste 5 miliarde de lei), RCS-RDS (locul 47- 4,8 miliarde de lei), Arabesque, Mairon, Chimcomplex.
Printre marile firme din țară, afacerile controlate de capitalul autohton au o prezență firavă, topul fiind dominat de către mari companii străine, multe dintre ele deținute de către alte state. Marile multinaționale din lume au și ele o prezență destul de subțire, cele mai notabile și pline de succes afaceri capitaliste internaționale de aici fiind BAT (British American Tobacco- locul 13 cu peste 13 miliarde de lei cifră de afaceri), Orange, Cargill, Michelin, Continental, Bunge, Vodafone, Coca Cola. Să remarcăm și faptul că aproape toate „multinaționalele” care chiar operează pe piața liberă sunt reale povești de succes aici, cu investiții serioase și cu profituri declarate „pe bune” și an de an.
Și pentru că s-a vorbit foarte mult despre pierderile hilar declarate de către marile companii, hai să analizăm un pic și profiturile pe care le declară multe dintre acestea, sau, mai corect spus, ratele profiturilor la cifrele de afaceri: OMV Petrom marketing (benzinăriile, adică)- 2%, Rompetrol Rafinare- 2,89%, Rompetrol Downstream- 1,1%, Lukoil- 1,7%, Electrica Furnizare- 3,29%, Carrefour- 3%, Metro-3,3%, Mol- 1,7%, Mega Image- 1,5%, Engie Energy Management- 2,1%, Auchan- 1,4%, etc. Cam cât de credibile sunt aceste rate ale profitului ?