Apartamentele aflate în imobilele încadrate în clasa întâi de risc seismic nu vor mai putea fi închiriate, iar toate contractele aflate în derulare vor înceta până la finalul acestei luni.

Noua legislație interzice închirierea sau cedarea în comodat a locuințelor care se află în clădiri cu bulină roșie, dar și organizarea de activități care implică aglomerări de persoane în spațiile din aceste imobile, potrivit Radio România Actualități.

Interdicțiile se aplică fără excepție, iar în cazul contractelor de închiriere aflate în derulare, acestea încetează de drept cel mai târziu în 30 de zile de la data încadrării clădirilor prin raport de expertiză tehnică în clasa întâi de risc seismic.

De asemenea, se interzice amplasarea de mijloace publicitare pe fațada sau pe terasa acestor clădiri. În cazul nerespectării interdicției de închiriere, proprietarii riscă amenzi cuprinse între 5 și 10.000 de lei, inclusiv firmele care dețin sau administrează spații comerciale și de divertisment.

Actul normativ stabilește și termene clare pentru evaluarea seismică a clădirilor publice. În prima etapă se va face evaluarea vizuală până la începutul lunii noiembrie a clădirilor aflate în patrimoniul statului, iar până la 1 iunie 2026, a celor destinate locuințelor, unde se consideră necesar, va începe ulterior expertiza tehnică pentru încadrarea într-o clasă de risc seismic. Același termen este prevăzut pentru finalizarea expertizelor tehnice în cazul lăcașurilor de cult construite înainte de anul 1978.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent modificările legislației privind riscul seismic al clădirilor care stabilesc inclusiv un calendar pentru finalizarea expertizelor tehnice.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentCea mai mare pensie din România: 105 mii de lei – Suma infimă primită de bunici / Discrepanțe uriașe în sistem
Articolul următorMinisterul Transporturilor vrea să introducă 3 noi tipuri de rovinietă. Care sunt tarifele?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau