Jucătorii din energie, dar şi experţi din domeniu afirmă că declaraţiile premierului interimar Florin Cîțu privind plafonarea preţului energiei dau semnale dezastruoase în piaţă și efectele pot fi negative pentru întreaga economie. Inclusiv reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie au opinat că plafonarea ar trebui scosă din discuţie.
Practic, mediul de afaceri din energie combate propunerea lui Florin Cîțu din postura de premier interimar cu argumentele invocate tot de el când era premier plin.
Variantele considerate mai eficiente ar fi compensarea facturilor sau eliminarea/reducerea unor taxe precum acciza sau TVA, potrivit Radio România Actualutăți,
Reprezentanţii ANRE spun că unele ţări europene au luat măsura de a compensa factura consumatorilor, însă niciuna nu a aplicat plafonarea.
„Suportarea de la bugetul de stat pentru o perioadă de 6 luni, sau chiar de 1 an a costurilor furnizorilor cu certificatele verzi şi bonus de cogenerare, care să nu mai fie încărcat în factură, să fie plătit de la bugetul de stat, vine cu o reducerea cu aproximativ 20 de lei pe megawatt-oră”, a declarat Zoltan. Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE.
„Lumea gândeşte de două ori, de trei ori, înainte să facă o investiţie, din cauza acestui risc legislativ major. Să fie într-o piaţă liberă, corectată cu toată piaţa europeană şi să declari că iei măsuri de limitare a pieţei? Este ceva dezastruos pentru economie”, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România.
De altfel unii experți susțin că răul a fost deja făcut și că imediat după declaraţiile lui Florin Cîțu privind posibila plafonare, preţul gazelor pe bursa din România a crescut cu 27 de procente.