Vă vine sau nu să credeți, lumea trăiește în aceste zile o criză a bumbacului. recent, în septembrie, această materie primă esențială pentru industria textilelor a atins un preț incredibil: 114,69 dolari americani/livra (0.45359237 kg), preț nemaiîntâlnit în ultimii 10 ani. Motivul? Creșterea masivă a importurilor de bumbac american (cu 83%) în China, acolo unde bumbacul se transformă în produse textile și se vinde înapoi în America. Anul trecut, președintele Trump a interzis importul de bumbac american pentru două companii chinezești, Xinjiang Production și Construction Corps, acuzându-le că folosesc forța de muncă a deținuților uiguri (musulmani).

https://tradingeconomics.com/commodity/cotton

Evident că acest preț uriaș al bumbacului va conduce la o scumpire majoră a hainelor pe raftul supermarket-urilor.

O criză declanşată de reducerea producţiei din China a dus la o creştere cu 300% a preţului siliciului în mai puţin de două luni, alimentând valul de presiuni care vin asupra economiei globale odată cu perturbările din lanţurile de aprovizionare şi cu criza energetică.  Reducerea producţiei din China, de departe cel mai mare producător de siliciu al lumii, a venit ca rezultat al unei încercări de a reduce consumul de energie.

Pentru majoritatea industriilor este imposibil să evite acest şoc. Siliciul este folosit în foarte multe produse, de la cipuri de computer până la ciment, de la sticlă până la componente auto. Totodată, siliciul este materia primă pentru silicon, care este utilizat într-o altă varietate de produse, de la implanturi medicale şi până la deodorante.

Efectul de domino reprezintă o ameninţare cu atât mai mare pentru producătorii auto, unde siliciul este amestecat cu aluminiu pentru a produce mai multe componente auto.

Oțelul se află și el la prețuri record, nemaiîntâlnite de zeci de ani. de data aceasta, motivul este creșterea cu 200% a prețului la cărbuni în China, acolo unde se află cei mai mari producători mondiali:

https://tradingeconomics.com/commodity/steel

Petrolul se află și el la prețuri mari, cele mai mari din ultimii 7 ani: peste 80 dolari americani/baril:

O listă a prețurilor și a creșterilor de preț de anul acesta este redată mai jos:

Toate aceste scumpiri pun o presiune fantastică pe prețurile produselor finite, care vor exploda, punând, la rândul lor, o presiune majoră, pe salarii. Și astfel, prețurile mari vor conduce la salarii mari și se creează o buclă inflaționistă. Ceea ce poate să o oprească este o reducere a cererii, deci a consumului. Adică o criză…

Articolul precedentANRE și furnizorii de energie îl contrazic pe Cîțu: Plafonarea preţului energiei ar trebui exclusă din discuţii
Articolul următorNumărul firmelor dizolvate a crescut cu peste 13% în primele opt luni din acest an