Reguli noi pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice la rețelele de interes public. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat aprobarea unor noi reguli privind racordarea pe bază de licitație a locurilor de producere a energiei electrice la rețelele de interes public.
otrivit ANRE, noua metodologie, aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2026, stabilește regulile pentru alocarea prin licitație a capacităților disponibile pentru racordarea locurilor de producere și/sau consum de energie electrică cu instalații de producere a energiei electrice cu puteri instalate de minimum 5 MW.
Reguli noi pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice la rețelele de interes public.
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate în data de 30 iulie 2024 Ordinul pentru aprobarea Metodologiei privind alocarea capacității rețelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice, precum și pentru modificarea și completarea unor ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei privind racordarea utilizatorilor la rețeaua electrică de interes public, punând în aplicare dispozițiile art. 25 alin. (2^2) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.
Metodologia are ca scop stabilirea regulilor privind alocarea prin licitație a capacităților disponibile în vederea racordării locurilor de producere/de consum și de producere, cu puteri instalate ale instalațiilor de producere a energiei electrice mai mari sau egale cu 5 MW.
Prin această reglementare se va înlocui conceptul actual prin care se instituie obligația participării solicitanților de racordare la lucrări de întărire generale în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare cu un mecanism de alocare a capacității rețelei electrice bazat pe licitație.
Dezvoltarea și administrarea platformei pentru licitații și organizarea activității respective se realizează de către operatorul de transport și de sistem.
Totodată, ordinul revizuieşte prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013, cu modificările și completările ulterioare și ale actelor subsecvente acestuia, prin măsuri care se referă, în principal, la constituirea garanției financiare de 5% care se prevede în avizele tehnice de racordare emise pentru locuri de producere/de consum și de producere noi cu puteri instalate mai mari de 1 MW indiferent dacă soluția de racordare prevede sau nu realizarea de lucrări de întărire în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare.