Tensiunile geopolitice, congestionarea porturilor și noile tarife influențează deja prețurile. Acest lucru anunță probleme pentru retaileri și clienți, dar reprezintă o veste bună pentru transportatorii de mărfuri.

Analiștii din industrie au fost surprinși să constate că prețurile transportului maritim de marfă au crescut în prima jumătate a anului 2024, deoarece această perioadă este considerată, în general, ca fiind sezonul mort. Prețurile transportului maritim de marfă au fost chiar mai mari decât în a doua jumătate a anului 2023 și motivele sunt multiple.

Atacurile Houthi din Marea Roșie au forțat navele de transport maritim de mărfuri să evite zona și să aleagă rute mai lungi. Potrivit US Defense Intelligence Agency, cel puțin 65 de țări au fost afectate, inclusiv România, iar 29 de mari companii din zona de energie și transport maritim au fost nevoite să își modifice rutele. Rutele alternative de transport maritim în jurul Africii nu numai că adaugă aproximativ 11.000 de mile marine (una până la două săptămâni de timp de tranzit), dar, de asemenea, adaugă aproximativ 1 milion de dolari în costuri de combustibil pentru fiecare drum. Acest lucru a creat un deficit de capacitate de 10-15% pe ruta Asia-Europa și a avut un impact major asupra întregii industrii de transport maritim.

În plus, din cauza nivelului insuficient al apei din Canalul Panama, viteza traficului navelor a fost redusă. De asemenea, cantitatea de marfă pe care navele o pot transporta a fost redusă. Prin urmare, și transporturile din China către Coasta de Est a Statelor Unite sunt adesea întârziate cu mai mult de 7-10 zile din cauza acestor probleme. Totodată, al doilea cel mai mare port din lume, Singapore, dă semne de congestionare, deoarece, de obicei, navele rămân acolo pentru una, două zile, dar acum există informații conform cărora mai multe nave au fost forțate să își prelungească staționarea în port.

Toate aceste situații sunt dublate de o cerere susținută din partea SUA și a Europei, ceea ce duce la creșterea  prețurilor de transport. Transportatorii de containere, de la Maersk la Hapag-Lloyd, profită de această situație. Prețul acțiunilor Hapag-LLoyd a crescut cu aproape 22 % în acest an, dar pe ultimele 12 luni a scăzut cu 12 %. Maersk este încă în scădere cu 3% de la începutul anului până în prezent, dar acțiunile au crescut aproape 3% în ultimele cinci zile.

Nici transportul aerian nu este imun la creșterile de prețuri. Potrivit firmei de consultanță în domeniul transportului de marfă Xeneta, cea mai mare creștere anuală a prețurilor pentru luna mai a fost majorarea cu +110% a tarifului spot pentru transportul aerian de marfă pe coridorul Orientul Mijlociu și Asia Centrală către Europa, din cauza perturbărilor continue din Marea Roșie. Tarifele spot Asia de Sud-Est și China către America de Nord au crescut cu +65% și, respectiv, +43%, în timp ce tariful spot China-Europa a înregistrat, de asemenea, o creștere de două cifre, de +34% față de anul precedent.

Aceste creșteri vor ajuta profiturile transportatorilor de mărfuri, în special cei cu flote aeriene masive beneficiind de pe urma intarzierilor și costurilor crescute de pe rutele maritime. Acțiunile FedEx au crescut cu 13,8% după ce raportarea financiară a depășit estimările și compania a dat și estimări ale veniturilor viitoare peste așteptări. Managementul companiei a declarat că se așteaptă ca ritmul recent să continue și în anul fiscal 2025, iar gigantul de transport are estimări pentru acest an mai puternice decât așteptările pieței. Prețul acțiunilor companiei a crescut cu 17% de la începutul anului, în timp ce acțiunile principalilor săi concurenți au scăzut, cu DHL fiind la -15% și UPS – 14% în aceeași perioadă.

Dar toate acestea pot însemna probleme pentru consumatori, care ar putea vedea produsele lor preferate sosind mai târziu și la prețuri mai mari, într-un mediu care începe să semene din ce în ce mai mult cu presiunea asupra prețurilor transportului de marfă din 2021.

Articolul precedentDeficitul, în aer. A depășit pragul de 60 de miliarde de lei
Articolul următorCozmin Gușă, mesajul unui candidat la președinția României cenzurat: Apelez la puterea celor fără de putere