Declarația 395, prin care firmele de curierat trebuie să raporteze la ANAF tranzacțiile cu plată ramburs, începe să-și facă efectul. Chiar șeful Fiscului a afirmat că din datele colectate se conturează clar ideea că există probleme la acest tip de comerț, sub care este mascată, de fapt, evaziunea fiscală.
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a declarat că vin deja date de la firmele de curierat, care au început să depună declarația 395, și că există „niște semne mari de întrebare, nişte steguleţe roşii care s-au aprins acolo, că sunt încă multe lucruri care nu sunt în regulă” la comerţul online, potrivit Agerpres.
„Deja avem nişte semne mari de întrebare, nişte steguleţe roşii care s-au aprins acolo, că sunt încă multe lucruri care nu sunt în regulă la acest comerţ online, fără să ne uităm la alte zone unde este mare, mare evaziune fiscală – şi unde, poate, din diverse motive, nu s-a făcut cât trebuia să se facă – şi acolo trebuie să ne ducem”, a spus Lucian Heiuș la Conferința Anuală de Taxe PWC România.
Recent, ANAF a publicat un document cu problemele constatate în a doua jumătate a anului 2022, în urma controalelor desfășurate.
Din lista problemelor identificate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) fac parte, printre altele, și cele ce țin de nedeclararea veniturilor.