Românii isi mai pot cumpăra vechime în muncă până la sfârşitul anului viitor. Termenul limită era 31 august 2023, dar Guvernul a decis să prelungească perioada pentru că există o cerere mare. Astfel, cei care nu au toţi anii necesari pentru pensionare, pot câştiga, pe hârtie, cel mult şase ani de vechime. 

Potrivit noii ordonanțe, românii își mai pot cumpăra vechime în muncă până la data de 31 decembrie 2024. Un an costă 9.000 de lei şi poate fi achitat în mai multe rate. Românii au cumpărat până acum peste 35.000 de ani, în valoare de aproape 300 de milioane de lei. Cota contribuției de asigurări sociale este de 25% asta înseamnă că pentru anul 2023 suma minimă lunară de plată este de 750 de lei pentru vechimea în muncă.

„Da, s-a prelungit perioada de cumparare a vechimii pana pe 31 decembrie 2024. Pentru a iesi la pensie in Romania trebuie sa ai un stagiu minim de cotizare de 15 ani ori multi dintre ei nu au aceasta vechime. Acest tip de contract nu functioneaza pentru pensia anticipat partiala”, a spus Graziell Chițu, purtătorul de cuvânt Casa de Pensii Prahova.

Până în prezent aproximativ 1.300 de persoane au cumpărat vechime prin casa județeană de pensii Prahova. Valoarea contractelor încheiate s-a ridicat la peste 16 milioane de lei. Din această sumă s-a încasat până la sfârșitul lunii august aproximativ 14 milioane și jumătate de lei. 

”Ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv prevede şi prelungirea termenului de valabilitate al avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate este 1 septembrie 2023. Astfel, locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite de muncă, în baza avizelor a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 01.09.2023 se consideră locuri în condiţii deosebite, până la normalizarea de către angajator a condiţiilor de muncă. Locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, în baza avizelor obţinute ca urmare a parcurgerii procedurii de reevaluare stabilită prin Hotărârea Guvernului, se menţin în aceleaşi condiţii”, informează Ministerul Muncii.

”De asemenea, având în vedere că un angajat al casei teritoriale de pensii deserveşte aproximativ 1.800 de pensionari, ceea ce în condiţiile actuale este peste limita de lucru şi generează întârzieri în soluţionarea dosarelor de pensii şi nemulţumiri în rândul beneficiarilor, ţinând cont şi de angajamentele asumate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a fost prelungit termenul de încadrare în categoria funcţiilor contractuale, până la data de 31 august 2024, pentru cele 1.000 de posturi prin care s-a asigurat evaluarea dosarelor de pensii în vederea recalculării”, menţionează Ministerul Muncii. 

Articolul precedentUE n-a fost convinsă să elimine pragul de 9,4% din PIB pentru pensii. Ce plan are Guvernul? – SURSE
Articolul următorCiolacu dă asigurări că nivelul taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente şi medicamente nu va creşte peste valoarea de 9%

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau