Președintele Klaus Iohannis a criticat, marți, Guvernul arătând că în privința pensiilor și a planurilor pentru Pilonul II este o „harababură totală” si a încheiat scurta intervenție adresând Guvernului întrebările: „Ce aveți de gând cu Pilonul II?, Aveți…mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?”
El a cerut Guvernului și PSD să răspundă public, „clar și răspicat”, întrebării dacă mai sunt bani pentru pensii până la sfârșitul anului.
Marți a fost o zi a contraatacurilor la declarațiile de luni ale Președintelui de luni. Oficialii PSD din cadrul Executivului, în frunte cu ministrul finanțelor, au urmat exemplul liderului partidului, Liviu Dragnea, amenințândui pe cei ce critică ”țopăiala fiscală”. ”Astfel de afirmaţii făcute de politicieni, care mai de care mai nejustificate, nu ar trebui să fie taxate conform legii?” a întrebat cu subînțeles Eugen Teodorovici. Faptele îi contrazic însă pe guvernanți: în ciuda amenințărilor și răspunsurile cu echivoc in chesțiunea pensiilor private, intențiile PSD de ”sugrumare”a Pilonului II sunt evidente.
Până la naționalizare mai e doar un pas. În acest moment, executivul se concentrează pe diluarea contribuțiilor la Pilonul II și orientarea unor sume cât mai mari din salariile angajaților către pensiile de stat. Ultima găselniță: introducerea unei contribuții pentru angajator egală cu a angajatului concomitent cu înjumătățirea actualei contribuții pentru Pionul II.
În acest moment, la un salariu de 2.000 de lei net, contribuția aferentă Pilonului II luată din pensia de stat este de aproximativ 200 de lei. Conform proiectului afișat pe site-ul Ministerului Finanțelor, începând de anul viitor, contribuția angajat-angajator se va relua de la 84 de lei pe lună și va crește în cinci ani până la 125 de lei.
Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat, marți, că orice scenarii privind sistemul de pensii „susținute de oameni care habar nu au de ceea ce e normal și corect” afectează ministerul pe care îl conduce, care din această cauză se împrumută scump din piață.
„Transferul de contribuții (contribuțiile sociale care au trecut, din 2018 în sarcina angajatului – n.red.) a dus, în acest an, la o reducere a deficitului pe fondul de pensii între 7 și 8 miliarde de lei, de la sume care au ajuns și la 18 miliarde de lei în anii trecuți. Aceasta arată un trend corect”, a spus Teodorovici, citat de Ziare.com.
„Orice scenarii cu privire la sistemul de pensii, susținute de oameni care habar nu au despre ceea e normal, corect și despre ce lucrează Guvernul, produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanțelor trebuie să le plătească în piață. Trebuie să ne gândim dacă astfel de afirmații făcute de politicieni, care mai de care mai nejustificate, nu ar trebui să fie taxate conform legii”, a afirmat ministrul, marți, la Parlament.
Pe de altă parte, fapt fără precedent, Varujan Vosganian, vicepreședintele partidului ALDE, membru al alianței la guvernare, membru al comisiei Buget din Camera Deputaților, a afirmat, tot marți: ”Oricine spune că pilonul II trebuie să se întoarcă la Pilonul I ignoră interesele pe termen lung ale românilor, ignoră evoluţiile dmografice şi preferă captivitatea într un orizont pe termen scurt (…) Este cazul să ne abținem de revoluție fiscală”.
Citeste mai mult: adev.ro/p94nmv
Sursa neîncrederii în declarațiile oficiale ale liderilor PSD
În programul legislativ al Guvernului României pentru anul 2018 figurează, la luna mai, un proiect de Lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II).
Potrivit documentului, acest proiect prevede următoarele: contribuțiile CAS sunt încasate integral la buget; suspendarea contribuțiilor în perioada 1.07-31.12.2018; contribuție angajat în suma fixă de 84 lei în primul an și crește anual până la 125 lei în anul 5 – dedusă din impozitul pe venit; contribuție angajator egală cu a angajatului și dedusă din impozitul pe profit în funcție de mărimea companiei (50,25,10 angajați).
In declarația de la Palatul Cotroceni a lui Iohannis a subliniat că în privința planurilor pentru pensii și Pilonul II chiar și cei de la PSD se contrazic între ei. „De ce s-a creat această incertitudine? Ce țintesc? Nu s-au înțeles între ei? Greu de crezut!”, a spus președintele, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a cerut PSD și Guvernului „să dea răspuns” la două întrebări: „Ce aveți de gând cu Pilonul II?, Aveți…mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?
Iohannis a criticat, de asemenea, Guvernul, arătând că din 31 de miliarde de euro alocați prin programele specifice ale fondurilor europene, necesare dezvoltării, România nu a reușit să atragă decât 5 miliarde euro. Asta în condițiile, la jumătatea perioadei de alocare care se încheie în 2020, au fost depuse proiecte pentru absorbția a doar 40% din suma disponibilă.
Comments are closed.