Celebra Ordonanță 114 din decembrie 2018 permite ca unele contracte de energie să nu mai fie atribuite pe baza unor criterii de selecție transparente și neconcurențiale, ci sunt alocate preferențial unor firme privilegiate.

 

Doar 81 de companii, furnizori de gaze și consumatori industriali, sunt marii câștigători ai controversatei OUG 114/2018, care prevede plafonarea prețurilor la gazele vândute de către producători la 68 lei/Mwh.

Practic, cele 81 de firme vor primi direct gazele ieftine de la producători, potrivit unei decizii a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Ceilalți consumatori industriali din România nu sunt atât de norocoși. Vor trebuie să se mulțumească cu gaze mai scumpe vândute de intermediari sau din import. Printre cei mai mari beneficiari de gaze ieftine sunt combinatele omului de afaceri Ioan Niculae.

Interesant este că Ioan Niculae are deja un dosar penal tot pentru o favorizare de acest fel, fiind judecat în cazul „Gaze ieftine de la Romgaz pentru InterAgro”. DNA urmărea în acel caz o hotărâre a Guvernului, prin care Niculae a primit gaze ieftine pentru combinatele sale de îngrășăminte chimice. În dosar au fost implicați și foștii miniștri Adrian Videanu și Varujan Vosganian, acesta din urmă protejat de colegii senatori pentru a nu apărea în fața instanței.

În perioada 1 aprilie- 30 septembrie 2019, Chemgaz Holding va primi 670.367 MWh de gaze de producţie internă, Donau Chem – 686.405 MW, Ga Pro Co Chemicals – 555.243 MWh, Nitroporos – 115.156 MW, iar Viromet – 311.769 MWh, acestea făcând parte din grupul InterAgro, controlat de Ioan Niculae.

Combinatele lui Ioan Niculae sunt în insolvență, închise, iar unele chiar în procedură de faliment, aproape sau chiar în stadiul de fier vechi, ruginite și lipsite de investiții. Potrivit unor surse Hotnews, Niculae e interesat pentru a le redeschide pentru a le crește forțat valoarea și pentru a putea să le vândă ulterior la preț mai mare. Poate chiar companiei de stat Romgaz, care tot anunța până de curând, prin șefii ei, că se gândește să investească în combinate de îngrășăminte chimice.

Lista ANRE mai cuprinde și furnizori care vor primi gaze ieftine. Mai departe, acești furnizori vor putea vine gaze, bineînțeles la preț mai mare, către consumatori. Mai exact, un furnizor va cumpăra gaze cu 68 lei/MWh de la un producător, iar apoi le va vinde către consumatori, alții decât cei favorizați de ANRE, la ce preț consideră necesar.

Vezi aici Decizie ANRE 20 martie 2019

Articolul precedentÎncă un pas pentru Autostrada Transilvania. Alți 55 km de drum, scoși la licitație
Articolul următorAnunţ important pentru ratele românilor, se schimbă modul de calcul al ROBOR