BNR a lansat o monedă la 150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii Române din Bucureşti.

Banca Națională va pune în circuitul numismatic, din 16 iulie, o monedă de argint cu valoarea de 10 lei, de 31,103 grame și puritatea pe titlu de 999 la mie, care are ca temă împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii Române din Bucureşti.

Tirajul pentru această emisiune este de 200 monede din argint.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 380 lei.

Aversul prezintă Ateneul Român, sediul actual al Filarmonicii Române din Bucureşti, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Reversul monedei redă un detaliu de pe clădirea Ateneului Român; în medalion, portretul primului director şi dirijor, inscripţia: ,,EDUARD WACHMANN” şi anii între care a trăit, ,,1836-1908”; la exterior, inscripţia ,,150 DE ANI DE LA INFIINTAREA FILARMONICII ROMANE DIN BUCURESTI”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Monedele din argint cu tema 150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii Române din Bucureşti au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Banca Națională nu oferă informații despre emisiunile pentru numismați dar costurile realzării unei emisiuni sunt foarte mari, desingnul reprezentând un cost important. In ultimii 10 ani BNR a facut emisiuni de peste 60 milioane lei. Dar valoare totală a monedelor emise poate fi de două trei ori mai mare.

Articolul precedentDivizii din România ale BNP Paribas, suspectate de concentrare economică
Articolul următorRelațiile tensionate cu SUA lovesc investițiile din UE. România nu profită

Comments are closed.