Tezaurul României de la Moscova este o necunoscută în acest moment la nivel european – este declarația făcută de Mugur Isărescu. Guvernatorul Băncii Naționale susține că va susține demersul europarlamentarului Eugen Tomac la Bruxelles pentru recuperarea aurului.
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat că instituția va organiza o serie de evenimente cu scopul de a reafirma dreptul de creanță al României asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în perioada 1916-1917. Aceste acțiuni urmăresc să consolideze argumentele istorice și juridice care susțin pretențiile legitime ale României în ceea ce privește aceste rezerve de aur. Guvernatorul a făcut aceste declarații cu ocazia participării la un important simpozion de specialitate în domeniu.
„Anul acesta, se împlinesc, în decembrie, 107 ani de la evacuarea la Moscova a tezarului României. Începând din anul 1991, Banca Națională a României a pus consecvent în aplicare o strategie privind prezentarea pentru opinia publică internă și externă a problemei tezaurului trimis la Moscova și apoi sechestrat de Uniunea Sovietică”, a spus guvernatorul BNR.
Culisele statului paralel | TEZAURUL României, un secol de negocieri fără rezultat cu Moscova
„Un drept de creanță al României mai vechi de un secol. Nu suntem la primele acțiuni pe această linie. Cu ocazia aderării Rusiei la Consiliul Europei în anul 1995, România, alături de alte state foste comuniste, au prezentat propuneri pentru restituirea bunurilor confiscate de Uniunea Sovietică. Atunci, comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului a Consiliului aprecia că aceste probleme trebuie rezolvate între statele membre interesate”, a mai spus Mugur Isărescu.
Oficialul BNR a explicat că Rusia a respins discuția cu privire la restituirea depozitului de aur evacuat la Moscova în 1916-1917. Această respingere a venit sub pretextul că Rusia se află în procesul elaborării unei legi de restituire a bunurilor materiale aparținând altor state, care au fost depozitate în Uniunea Sovietică în timpul războiului.
Legea 2 Mai, votată de Senat. Pedepse înăsprite pentru traficanți și drogați
„Ulterior, proiectul de lege invocat de experții ruși a fost respins de Duma de Stat a Rusiei”, a continuat Mugur Isărescu. „Această evoluție a evenimentelor a făcut să devină evidentă necesitatea de a informa corect opinia publică internațională pe bază de documente incontestabile. Iar acest lucru a însemnat informarea istoricilor, oamenilor de știință din domeniul cercetării, oamenilor politici, diplomaților și în ultimul rând a decidenților europeni.”
”Ca urmare, principala noastră preocupare, spun, de preocupare a Băncii Naționale, a fost să facem cunoscute documentele pe care le deținem referitoare la această problemă. Mă refer la documentele originale, subliniez originale, reunite în dosarul special care se păstrează se seiful guvernatorului BNR încă din 1922. Dosarul Tezaurului a fost predat din mână în mână de la un guvernator la altul din 1922, inclusiv în perioada comunistă. Așa l-am primit și eu- ca o dovadă a hotărârii Băncii Naționale a României de a recupera bunurile ce îi aparțin. Directorul Sucursalei Iași a BNR primea instrucțiuni să-l aștepte la gară pe directorul Theodor Căpitanovici, „joi, 8 septembrie, orele cinci după-amiază”, să pregătească trăsuri și să rezerve cinci camere la hotel”, a mai afirmat guvernatorul Isărescu.