Vicepreședintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu, consideră că piața locală a asigurărilor are nevoie de ”o mai mare transparență” față de clienți și speră ca 2018 să aducă o etapă de reașezare legislativă pe această piață, după o perioadă de ”turbulențe”
Apreciez că, după o perioadă de turbulenţe, anul 2018 va aduce o etapă de reaşezare, atât din punct de vedere al afacerilor, cât şi legislativ, a spus Coca-Constantinescu, în conferinţa ”Tendințe în Industria de Asigurări”, organizată de Forumul Internațional Asigurari-Reasigurări.
Răspunzând întrebărilor adresate de ”realitateafinanciară.net” vicepreședinteșe ASF consideră că perioada turbulențelor majore din piața asigurărilor au trecut, iar riscurile unor ”derapaje” cum au fost cele care au scos din piață trei companii (printre ele și cel mai mare din piață) au fost în bună măsură înlăturate. ”Piața asigurărilor este mai bine capitalizată pentru a absorbi riscurile din piața asigurărilor”, a declarat pentru ”realitateafinanciara.net” Cornel Coca Constantinescu.
ASF a fost criticată în repetate rânduri de lipsă de reacție, care a permis unei companii, Astra Asigurări, să ajungă să domine piața pe asigurările pentru mașini, pentru ca ulterior prin prăbușirea ei, să creeze un alt dezechilibru – care a făcut necesară o limitare temporară a prețului polițelor auto pentru toate companiile active în piață, măsură fără precedent într-o piață concurențială. Acest aspect a fost pus în evidență în cadrul aceleași conferințe și de către reprezentantul companiei Gen Re, din Grupul Berkshire Hathaway, deținută de multimiliardarul Warren Buffet: ”România se îndreaptă acum spre oligopol”.
În acest context Cornel Coca Constantinescu consideră ca ASF a trecut de la etapa de supraveghere de conformitate (cea care a avut ca efect marile scandaluri din piață după falimente răsunătoare, na) la cea proactivă , prin supravegherea bazată pe analiza risurilor din piață.
”Vom continua cu reglementarea activităţii de intermediere şi introducerea de cerinţe mai ridicate de transparenţă faţă de clienţi prin aplicarea directivei privind distribuția în asigurări (echivalentul BASEL II din sistemul bancar, na)”, a subliniat vicepreședintele ASF.
Datele ASF arată că în 2017, s-a înregistrat o diminuare a ratei daunei combinate la RCA, de la 139,12% în 2015 la 99,46% în 2017, şi o creştere cu 20% a primelor brute subscrise la asigurările de viaţă. Cerințele de capital minim au fost îndeplinite de toate companile la finele lui 2017, la nivelul pieței înregistrându-se o creștere de 12%, comparativ cu 2016.
Fondurile proprii destinate acoperirii cerinţei de capital de solvabilitate aveau, la 31 decembrie 2017, valoarea de 5,15 miliarde lei, în creştere cu 6%, față de 2016, în timp ce datoriile au crescut cu 3%.
în ultimii ani, trei companii ”scăpate” de sub supravegherea autorităților, au dat faliment: Astra Asigurări care la momentul colapsului avea 1,8 milioane de clienți, Carpatica si City insurance. O singură companie aflată în dificultate, Euroins, s-a putut redresa printr-o capitaizare de 50 milioane de euro.
Comments are closed.