Aici are lumea bani. Orașul din România unde cererea de case a explodat

Prețurile apartamentelor nu mai cresc ca altădată, dar cererea continuă să fie ridicată și înregistrează chiar o „explozie” într-unul din marile orașe ale țării.

Din a doua parte a anului trecut, piața imobiliară rezidențială din România a intrat într-o fază de încetinire treptată a creșterii prețurilor.

Astfel, evoluția prețurilor în primul trimestru al acestui an a fost de doar 1,4%, cu mult sub evoluția înregistrată în primul trimestru al anului trecut, de 4%, conform unui studiu realizat site-ul de profil de Imobiliare.ro.

„Din analiza statistică a evoluțiilor din piața rezidențială rezultă că asistăm la un moment în care piața este captivă între un nivel ridicat al cererii și o ofertă relativ redusă”, a declarat Dorel Niță, analist la Imobiliare.ro.

„Datele arată că cererea pentru apartamente și case de vânzare este în continuare puternică, înregistrând un avans, cumulat la nivelul celor 6 mari orașe, de 17%, în ultimul an, și 76% în ultimii 3 ani – maximul fiind înregistrat în Iași, de +217%. La capitolul ofertă, datele pe ultimele 12 luni, în cele șase mari orașe, indică o evoluție negativă a stocului de apartamente și case, de 5,9%”, a mai spus Niță.

Cele 6 mari orașe sunt București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Brașov.

Târg cu oferte între 4.000 și 3 mil. euro

Târgul Național Imobiliar (TNI), considerat cea mai mare manifestare de profil din România, va avea loc în perioada 18-20 mai la Palatul Parlamentului din București.

Expoziția reunește reprezentanții a 126 de companii ce scot la vânzare peste 20.000 de oferte imobiliare pentru locuințe noi, case de vacanță, terenuri, spații de birouri din zone precum București, Ilfov, Constanța, Valea Prahovei, dar și din Spania.

Prețul minim în cadrul târgului imobiliar este de 4.000 euro pentru un teren intravilan de 528 metri pătrați situat în stațiunea Breaza, iar prețul maxim este de 3 milioane euro pentru un hotel de 4 stele din Sinaia, informează organizatorii.

Portofoliul evenimentului cuprinde case din containere maritime (cu prețuri de la 11.500 euro), locuințe ce se încadrează în Programul Prima Casă, apartamente de tip boutique, proprietăți exclusiviste în nordul capitalei și oportunități de investiții.

Totodată, vor avea standuri companii care oferă soluții de finanțare, servicii de arhitectură, design interior, home staging, precum și cu soluții pentru transformarea locuinței într-una sustenabilă.

Apartamente la munte și la mare sub 35.000 euro

La TNI vor fi expuse aproximativ 3.000 de oferte pentru imobile amplasate pe Valea Prahovei.

„Spre exemplu un apartament cu 2 camere, 46 mp, în Sinaia, costă 32.000 euro, un apartament cu 2 camere, 57 mp, în Predeal, costă 40.000 euro, iar o vilă chiar lângă Castelul Peleș, cu suprafața de 230 mp și 330 mp teren are prețul de 210.000 euro”, au declarat organizatorii târgului.

În ce privește Litoralul, prețul de pornire este de 32.900 euro pentru o garsonieră situată în Mamaia Nord.

Expoziția mai include și oferte imobiliare din străinătate. Prețurile proprietăților cu vedere la Marea Mediterană pornesc de la 180.000 euro+ TVA pentru un apartament cu 4 camere, 100 mp și ajung până la 2.5 milioane euro pentru un apartament cu 7 camere, 800 mp din Marbella.

Articolul precedentINS confirmă: Comerțul e pe val. Din păcate cumpărăm mult din import, dar producem și exportăm puțin
Articolul următor”Piața este mai bine capitalizată pentru a absorbi riscurile din piața asigurărilor”, Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte ASF

Comments are closed.