Programul Rabla pentru electrocasnice, care va debuta în a doua jumătate a toamnei, vine cu o serie de modificări, în favoarea celor care doresc să-și schimbe aparatele învechite sau cu eficiență energetică mai redusă. Proiectul, aflat în dezbatere publică timp de 30 de zile, începând din 21 septembrie, propune o listă extinsă de electrocasnice pentru a căror schimbare se primesc vouchere. De asemenea, valoarea tichetelor a crescut față de anii precedenți.

În principiu, accesarea voucherelor din programul Rabla pentru electrocasnice se face prin inscrierea online care se va putea face pe o platformă pusă la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). La înscriere sunt solicitate o serie de acte și declarații, iar la finalizarea procesului, lista solitanților aprobați va fi afișată pe site-ul instituției. .

Din acel moment, cei care vor primi voucherele electronice au la dispoziție 15 zile să le folosească, fie cumpărând din magazin sau online un aparat electrocasnic de același tip. Singurele excepții vizează uscătoarelor de rufe și a mașinilor de spălat vase, care fiind aparate relativ noi pe piață, pot fi achiziționate și prin predarea altor tipuri de electrocasnice vechi.

Valoarea voucherelor ce se acordă este mai mare față de ani trecuți.

200 lei – pentru aspiratoare cu eficiență energetică cel puțin A;

300 lei – pentru mașini de spălat rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;

400 lei – pentru mașini de spălat vase cu eficiență energetică cel puțin A++, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++, frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare cu eficiență energetică cel puțin A++, televizoare cu eficiență energetică cel puțin A și uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++.

Un solicitant poate beneficia de mai multe vouchere, dacă predă mai multe aparate electrocasnice, dar nu poate cumpăra decât unul din fiecare categorie.

Articolul precedentINS: O toamnă relativ stabilă din punct de vedere al activităților în industrie, construcții și servicii
Articolul următorCardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 octombrie, cu excepţia consultaţiilor online