Managerii se așteaptă la o toamnă  relativ stabilă din punct de vedere al activităților în industrie, construcții și servicii, arată analiza Tendințe în evoluția activității economice septembrie – octombrie 2020, publicată luni de către Institutul Național de Statistică.

Industrie prelucrătoare
În cadrul anchetei de conjunctură din septembrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total, în timp ce pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

Construcţii
Potrivit estimărilor din septembrie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru
următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%).
Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +8%), arată datele INS.

Comerţ cu amănuntul
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +10%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +13%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

Servicii
Conform estimărilor din luna septembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -1%).

Potrivit documentului, soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Articolul precedentCel mai mare salariu minim din lume, votat într-o țară europeană – 21 de Euro pe oră
Articolul următorModificări în programul Rabla pentru electrocasnice 2020: lista aparatelor s-a extins, a crescut valoarea voucherelor