Aplicarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru serviciile de recreere ar putea genera un impact pozitiv de aproximativ de 340 de milioane de lei la Bugetul de stat, până în 2021, conform unei analize a PwC România.
Raportul „Analiza pieței activităților și complexelor de recreere din România” relevă faptul
că numărul de vizitatori din complexele de recreere ar cunoaște o creștere
medie anuală de 30% până în 2021.
Această creștere ar contribui la dezvoltarea de aproape șapte ori a sectorului, care ar crește de la 36 de milioane de lei (2018), până la 240 de milioane de lei în 2021.
„Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru acest sector ar avea un efect de multiplicare semnificativ datorită dezvoltării unor noi activităţi conexe pentru care s-ar plăti taxe şi impozite suplimentare. Dezvoltarea industriei şi atragerea de investiţii ar fi două dintre efectele unei astfel de măsuri. Creşterea colectării s-ar realiza prin stimularea consumului în zona serviciilor de recreere şi diversificarea serviciilor accesate. Practică ne-a demonstrat acest lucru că urmare a aplicării unei cote reduse de TVA în industria alimentară începând cu 1 iunie 2015. În acelaşi timp, efectul reducerii cotei de TVA ar avea un impact pozitiv şi asupra reducerii «economiei gri», care situează România pe un nedorit loc fruntaş în rândul statelor membre UE”, arată Daniel Anghel, Partener, Consultanţă fiscală, PwC România.
Din punct de vedere fiscal, la nivelul Uniunii Europene, 14 state membre au
ales să aplice cota redusă de TVA în legislația națională pentru diverse
categorii de activități de recreere.
În ianuarie 2018, Comisia Europeană a făcut publică o propunere de modificare a Directivei de TVA cu scopul de a crește flexibilitatea la nivelul statelor membre în ceea ce privește
aplicarea cotelor reduse de TVA și pentru a lasă acestora mai multă libertate de alegere.
https://www.facebook.com/PwCRomania
Comments are closed.