BNR se zbate să iasă din infernul scumpirilor. Dobânzile sar în aer

Banca Națională a României (BNR) a publicat, pe site-ul propriu, raportul prezentat de guvernatorul Mugur Isărescu asupra inflației din mai 2018, cele mai recente date fiind aferente lunii martie.

Potrivit unui tabel comparativ din cadrul documentului, realizate pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS), prețurile de consum au evoluat mult mai puternic în primele trei luni din 2018 față de perioada similară din anii precedenți.

Astfel, dacă în ianuarie și februarie am avut variații lunare negative (prețurile au scăzut) atât în 2016 cât și în 2017, anul acesta s-au înregistrat creșteri de prețuri, cu 0,78% în ianuarie și 0,30% în februarie. În martie 2018 am avut inflație pozitivă, de 0,29%, mai mare decât în aceeași lună din cei doi ani anteriori.

Variațiile anuale din primele trei luni ale anului 2018 sunt de 4,32% în ianuarie, 4,72% în februarie, 4,95% în martie. Inflația anuală pentru 2017 a fost de 3,3%, mai mică decât toate aceste trei valori.

Pentru anul în curs, BNR are totuși o țintă destul de ambițioasă, 2,5%, ce pare greu de atins având în vedere evoluțiile de până în prezent.

Banca centrală încearcă să atenueze inflația prin majorările succesive aplicate la dobânda de politică monetară. Nivelul a fost mărit de trei ori de la începutul anului, la 2% în ianuarie, la 2,25% în februarie și la 2,50% în mai.

În acest moment dobânzile afișate de BNR sunt de 1,50% la depozit și 3,50% la creditare.

Această „tactică” a generat însă o creștere a dobânzilor la împrumuturile în lei, indicele Robor atingând cote-record. Joi a fost înregistrat un nou „vârf” – 2,75%, cel mai mare nivel înregistrat din octombrie 2014.

„Rata anuală a inflației a continuat să crească în luna martie 2018, până la 4,95 la sută, nivel conform celui prognozat, de la 4,72 la sută în luna anterioară. Plusul de ritm a fost generat preponderent de acţiunea factorilor pe partea ofertei, mai cu seamă de majorarea preţului combustibililor, dar şi de componenta de bază a inflaţiei CORE 2 ajustat, a cărei rată anuală şi-a continuat ascensiunea până la 3,0 la sută în luna martie, de la 2,9 la sută în februarie”, se arată în motivarea Consiliului de Administrație al BNR, privind cea mai recentă majorare a dobânzii-cheie.

„Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflației provin în principal din partea prețurilor administrate, a condiţiilor de pe piaţa muncii și a evoluţiei viitoare a preţului internaţional al petrolului. Relevante sunt și ritmul creșterii economice și dinamica inflației în zona euro şi, implicit, conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune”, mai spune documentul citat.

Articolul precedentServiciile de recreere ar putea genera suplimentar 340 milioane lei la Buget
Articolul următorGrupul MOL, creștere de 2 la sută a rezultatului operațional în T1

Comments are closed.