Bursa de Valori (BVB) a deschis, luni, pe verde (în creștere). Piața are o lichiditate bună. Se tranzacționează însă pe pachete mici de acțiuni, investitorii testând pragurile de preț. Indicele principal BET, care are în alcătuire 13 companii, inclus BVB, era pe ”plus” cu aproape o jumătate de punct procentual, dar la ora 11,30 mai pastra un avans de doar 0,1% față cotația de închiderea de vineri.

Evoluția fără variații mari de preț era previzibilă după creșterea spectaculoasă a volumului de tranzacționare de săptămâna trecută. Iată de ce?

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de pe segmentul principal al pieţei de capital româneşti a crescut cu 117,8% săptămâna trecută, prin comparatie cu cea precedentă, la peste 175,4 milioane lei, reiese din datele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

BRD conduce în topul celor mai tranzacţionate companii, cu 39,9 milioane lei, urmată de OMV Petrom cu 34,7 milioane lei şi de Banca Transilvania cu 33 milioane lei. Locurile 4 şi 5 sunt ocupate de Fondul Proprietatea şi Electrica, cu 11,1 milioane lei, respectiv 10,7 milioane lei.

De menționat este și aspectul că ne aflăm în perioada de trecere de la cum-dividend (ultima zi in care se pot cumpara actiuni pentru a avea dreptul la dividende) la cea de ex-dividend (prima zi dupa data cum-dividend in care cei care vor cumpara actiuni nu vor mai beneficia de dividende), ceea ce explică interesul crescut al participanților în special pentru acțiunile emitenților care au anunțat caștiguri mai bune în raportul pretul acțiunii/dividend .

Spre exemplu, emitentul BRD are, conform site-ului BVB, data de înregistrare pe 9 mai 2018, dividend brut 1,64 lei/acțiune (dublu față de 2017), preț/acțiune la închiderea zilei de tranzacționare 14,4 lei, dividendele urmând a fi acordate cu începere din 31 mai 2018.

La invel de indice BET, cel mai reprezentativ indice al Bursei de Valori București, dinamica înregistrată a fost de -23 de puncte, adică -0,26%, indicele închizând săptămâna la 8.775,91 puncte.

De regulă după trecerea ex-dividend day, prețurile acțiunilor încep să scadă. Aceste corecții nu reprezintă decât o revenire la nivelul anterior anunțării dividendelor. Deci nu înseamnă o pierdere pentru investitori, ci mai curând o invitație la a cumpăra la un preț de la care fiecare speră ca acțiunea respectivului emitent să meargă pe un trend ascendent. Și dacă îi vor aduce dividende și mai mari anul viitor, cu atât mai bine.

Articolul precedentInflația dezlănțuită. 5,2% pe an, recordul ultimilor cinci ani. Au scăpat prețurile de sub control?
Articolul următorVești proaste pentru cei cu credite în lei. Indicele Robor la trei luni a crescut la 2,75%

Comments are closed.