Leul românesc s-a devalorizat puternic în raport cu euro în primele două săptămâni din 2019, coborând dintr-un minim istoric în altul.

 

Evoluția leului este una atipică în regiunea Europei de Est, în comparație cu celelalte monede regionale – forintul maghiar, coroana cehească sau zlotul polonez.

Leul românesc s-a depreciat cu aproape 0,5% în primele 16 zile din acest an, conform cursului oficial anunțat de BNR, cursul urcând miercuri la 4,6830 lei.

Potrivit datelor Bloomberg, în intervalul 1 ianuarie – 16 ianuarie, coroana cehească și zlotul polonez s-au întărit în raport cu euro, iar forintul maghiar a rămas staționar.

În prima jumătate din ianuarie, zlotul polonez s-a întărit cu 0,1% (de la 4,2892 la 4,2856 zloți/euro), iar coroana cehească a crescut cu 0,7% (de la 25,74 la 25,56 coroane/euro).

În același timp, forintul maghiar a scăzut imperceptibil cu 0,03%, cursul la euro avansând de la 321,3 la 321,4 forinți/euro, conform Bloomberg.

Evoluția atipică a leului este explicată de analiști prin deciziile Guvernului de la București: întârzierea bugetului de stat, taxarea intempestivă a băncilor și companiilor din energie și telecom, dar și instabilitatea fiscală.

Evoluția coroanei din Cehia:

Evoluția zlotului din Polonia:

Evoluția forintului din Ungaria:

Spre comparație leul a coborât vertiginos:

Articolul precedentConsiliul Concurenței analizează preluarea WIROM GAS SA de către ENGIE ROMÂNIA SA
Articolul următorANAF a şters automat restanţele mai mici de 40 de lei