Negociatorii britanici și ai Uniunii Europene au convenit asupra unui proiect de text pentru un acord Brexit care a fost trimis primului ministru Theresa May pentru aprobare politică, a declarat un oficial senior al UE.
„Există o înțelegere comună asupra textelor”, a declarat oficialul, pentru Reuters. Un al doilea oficial a declarat că reprezentanții naționali din cele 27 de state membre vor fi informați despre negocieri la 16:00 (ora Bucureștiului), miercuri – în același timp în care May va informa guvernul cu privire la potențialul acord.
Cu o lună în urmă, negociatorii au finalizat un proiect de text care a fost respins de guvernul britanic. De atunci, cele două părți au încercat să găsească modalități de a depăși obiecțiile Londrei față de propunerile Bruxelles-ului în speța graniței Marii Britanii cu Irlanda.
Între timp, Comisia Europeană a declarat că intenționează să adopte până la sfârșitul lunii decembrie toată legislația necesară pentru a pregăti UE în vederea unei ieșiri a Marii Britanii fără un acord, dacă va fi necesar, de ziua Brexit, adică 29 martie 2019.
Executivul UE este responsabil de negocierea unui acord de exit în numele celor 27 de țări care vor rămâne în interiorul UE după plecarea Angliei.
Dat fiind că data de ieșire a Marii Britanii se apropie și negocierile privind tratatul nu au fost încă finalizate, Comisia a emis, marți, un document privind pregătirile pe care UE ar trebui să le întreprindă în cazul în care nu se poate ajunge la un acord de divorț.
„Proiectul de acord de retragere constituie cea mai bună opțiune pentru retragere. În lipsa unui acord de retragere, Uniunea Europeană va acționa pentru a-și proteja interesele și ar trebui să prezinte o abordare unitară și coordonată în toate domeniile”, a spus Comisia.
La Londra, BBC a declarat că UE și Marea Britanie au convenit asupra unui proiect de text cu privire la Brexit, iar premierul Theresa May va prezenta miercuri acordul miniștrilor săi. Orice acord trebuie aprobat de Parlamentul Marii Britanii.
Comisia a declarat că intenționează să propună toate măsurile legislative necesare și să adopte toate actele juridice necesare în vederea pregătirii UE pentru situația în care nu se va ajunge la un acord. Termenul limita anunțat pentru aceste demersuri este 31 decembrie.
Comisia Europeană a mai afirmat că acest termen limită ar acorda Parlamentului European și guvernelor UE timpul necesar pentru finalizarea procedurilor în timp util pentru ziua Brexit.
Comisia a completat spunând că timpul necesar pentru această procedură nu poate fi contractat deoarece tratatele UE prevăd o perioadă de opt săptămâni pentru consultarea parlamentelor naționale, în timp ce unele acte juridice au făcut obiectul unui control obligatoriu din partea Parlamentului European și a guvernelor.
Aceasta a declarat că riscurile de instabilitate financiară în cazul unui Brexit fără acord s-au „diminuat semnificativ” din cauza pregătirilor pentru situații de urgență, deși un astfel de scenariu ar putea totuși să reprezinte riscuri pentru instrumentele derivate.
Anunțând cele mai recente planuri de urgență pentru un Brexit fără acord, executivul UE a declarat că se uită la soluții temporare de punere în aplicare pentru a atenua perturbările în domenii-cheie.
În ceea ce privește traficul aerian, Comisia a afirmat că va propune extinderea normelor actuale pentru a permite companiilor aeriene britanice să aterizeze pe teritoriul UE și să decoleze de pe aeroporturile sale, dar aceasta este condiționată de faptul că Marea Britanie aplică măsuri echivalente pentru transportatorii din blocul comunitar.
Cu toate acestea, în ceea ce privește transportul rutier, Comisia a afirmat că măsurile unilaterale de urgență „ar permite un trafic considerabil mai mic decât cel care se desfășoară în prezent între Uniune și Regatul Unit”.
Comments are closed.