Perioada de boom financiar s-a întors pe Wall Street, cel puțin pentru unul dintre marii actori ai tranzacționării, care a decis să riște pe scăderea abruptă a piețelor.
Goldman Sachs a obținut un profit de 200 de milioane de dolari într-o singură zi, în luna februarie, pe fondul unei creșteri impresionante a volatilității. Cu alte cuvinte, profitul pe care divizia de produse derivate a mamutului financiar îl realizează într-un an, a fost făcut într-o singură zi.
Banca de investiții se poziționase deja pentru a beneficia de situația în care indicele de volatilitate VIX, supranumit „indicele fricii” de pe Wall-Street, deoarece reflectă așteptările privind volatilitatea viitoare, ar fi urmat să crească masiv. După o perioadă foarte lungă în care piața nord-americană a fost extrem de liniștită, în februarie, situația s-a schimbat complet, indicele VIX crescând, într-o singură zi, cu peste 116%, în timp ce S&P500 a scăzut cu 4,1% iar indicele DOW Jones a plonjat cu peste 1.100 de puncte. Acest indice VIX al volatilității crește atunci când Wall-Street-ul scade ca urmare a temerilor/panicii participanților la piață.
Susținuți de performanțele lor recente și de investițiile în tehnologii specifice de tranzacționare care încep să dea roade, directorii diviziei de acțiuni Goldman Sachs sunt optimiști în privința revenirii pe primul loc în clasamentul brokerilor, loc pe care au fost forțați să-l cedeze rivalului Morgan Stanley, la sfârșitul anului trecut, potrivit surselor din piață. De asemenea, un alt rival, JP Morgan Chase, a câștigat cotă de piață împotriva Goldman Sachs în ultimii ani, o mișcare pe care traderii băncii de investiții sunt dornici să o contracareze.
Pariul pe volatilitate făcut de Goldman a contribuit la creșterea cu 38% a veniturilor din tranzacțiile cu acțiuni aferente primului trimestru, până la 2,3 miliarde de dolari, depășind creșterile consemnate de către rivalii Morgan Stanley și J.P. Morgan.
Compania este cunoscută pentru buna gestionare a riscurilor, dar trebuie ținut cont că astfel de inițiative de tranzacționare nu pot exista fără riscurile potențiale adiacente. În cazul în care piața ar fi fost pe invers, adică ar fi crescut în aceeași măsură, Goldman ar fi fost expusă unor pierderi similare cu cele suferite pe parcursul anului trecut, pe mărfuri.
Acțiunile Goldman Sachs au închis sesiunea curentă la 235 de dolari, într-o scădere modestă, de 0,5%, în timp ce performanța din acest an este de -7,75%.
Comments are closed.