Tricourile nu le-au adus noroc „cormoranilor”. Ba chiar, ghinionul s-a ținut scai de nefericitul portar Karius. Real Madrid – Liverpool 3-1.

UPDATE: Real Madrid a învins Liverpool cu 3-1 în finala Ligii Campionilor, golurile fiind înscrise de Benzema și Bale (2), respectiv Mane.

Portarul lui Liverpool, Karius, a greșit flagrant la două dintre golurile primite. La primul gol practic i-a „pasat” lui Benzema, iar la al treilea a scăpat printre mâini mingea șutată de la mare distanță de Bale.

New Balance, sponsorul lui Liverpool, pare un furnizor de echipamente second-hand, prin comparație cu Adidas, sponsorul lui Real Madrid.

Real Madrid ocupă locul 3 în Top Deloitte al celor mai bogate echipe din lume, cu venituri anuale de 620 milioane de euro, iar Liverpool se află pe 9, cu venituri de 404 milioane de euro.

Liverpool vine la cel mai important meci al anului cu un sponsor dat în judecată de Fellaini și care echipează echipele naționale din Panama și Costa Rica.

Mulți dintre cei 200 milioane de iubitori ai fotbalului care vor urmări sâmbătă finala Ligii Campionilor, Real Madrid – Liverpool, ar putea rămâne surprinși, scrie Bloomberg.

Englezii nu vor purta pe tricouri nici cele trei dungi ale producătorului de echipament sportiv Adidas, nici „virgula înclinată” a companiei Nike. Ci inițialele NB.

Liverpool este una dintre puținele echipe de top din lume sponsorizată de New Balance Athletics, o firmă de îmbrăcăminte-încălțăminte din Boston, cunoscută mai mult pentru pantofii de alergat.

Nike și Adidas „îmbracă” fotbaliști de la zeci de cluburi de prim rang din lume. Nu și pe „cormoranii” din orașul Beatles-ilor, care vor promova, în cel mai important meci al sezonului, întreprinderea miliardarului american Jim Davis.

New Balance mai are contracte cu echipe care nu prea ajung în fazele superioare ale Ligii Campionilor, precum Celtic Glasgow, Porto, Athletic Bilbao. Dintre echipele având NB ca sponsor, anul acesta a jucat în sferturi (pentru prima oară) Sevilla, care însă a și anunțat un nou contract cu Nike.

Contract de 33 mil. dolari

Prin divizia sa sportivă Warrior, NB a semnat în 2012 o înțelegere de 25 milioane de lire sterline (33 milioane de dolari) pe an cu Liverpool, care promitea atunci că va redeveni o forță în fotbal. Așa cum a fost în perioada 1977-1984 când a câștigat de patru ori în opt ani trofeul continental suprem, sau în 2005, când a reușit surpriza de a învinge în finală pe Milan.

Alți fotbaliști care au purtat echipament sportiv (ghete) de la New Balance sunt Vincent Kompany, capitanul Manchester lui City, și Marouane Fellaini de la Manchester United.

Fellaini chiar i-a dat în judecată pe cei de la New Balance, pe motiv că ghetele i-au provocat răni la picioare, dar până la urmă procesul a fost anulat.

Totuși, compania americană are ambiții mari. „Nu suntem încă un competitor important pe piață, dar creștem destul de repede”, a declarat Kenny McCallum, director general pentru fotbal la New Balance.

Compania și-a propus venituri de peste 1 miliard de dolari anul acesta doar în Europa, unde creșterea preconizată de 20% ar fi de două ori mai mare decât cea înregistrată în SUA. Vânzările au urcat de trei ori în 10 ani, până la 4,5 miliarde de dolari în 2017, iar managementul estimează ca până în 2023 să ajungă la 7 miliarde de dolari.

Neglijențe în piață

Firme americane ca Under Armour și New Balance au încercat să se impună în fotbalul european încă de acum cinci ani, dar ambele „au neglijat complexitatea furnizării la timp a echipamentelor și a altor produse relevante”, iar acest lucru se vede astăzi în cifrele realizate, a spus Peter Rohlmann, specialist în PR Marketing.

El a arătat că „Under Armour deja se retrage” din Europa, iar New Balance „are șanse de a-și găsi un loc în piață, dar mai are de alergat pentru asta”, pentru că și tentativa de a egala performanțele producătorului Puma, numărul 3 mondial după Nike și Adidas, „necesită un mare efort”.

Dar McCallum de la New Balance spune că o cotă de piață egală cu aceea deținută de Puma reprezintă doar un prim pas, după care urmează atacarea pozițiilor controlate de „marii rivali”.

Jucătorii lui Real Madrid, favoriți la casele de pariuri în finala de sâmbătă, vor evolua în tricouri produse de Adidas, care echipează 12 din cele 32 de echipe naționale prezente la Campionatul Mondial din Rusia. Nike echipează 10, iar Puma 4. Emblema New Balance va fi purtată de două naționale – Costa Rica și Panama.

Articolul precedentComisia Europeană dă de băut! Propunere de ieftinire a băuturilor spirtoase
Articolul următor200.000.000 de dolari pentru Goldman Sachs, într-o singură zi

Comments are closed.