Comisia Europeană (CE) a anunţat, joi, că Fondul European de Investiţii (FEI) a semnat patru acorduri de finanţare în România, prin care ţara va beneficia de peste 170 milioane de euro pentru studenţi şi întreprinderi mici şi mijlocii.
Astfel, FEI şi instituţia financiară nebancară FINS au semnat primul acord de garantare Erasmus+ din România, care va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru studenţii care doresc să continue studiile la master în străinătate.
”Datorită aceastei garanţii, aproximativ 450 de studenţi vor beneficia de credite în condiţii favorabile pentru a studia în altă ţară din UE, ca şi în Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia şi Turcia. Acordul de 4,5 milioane euro a fost semnat în cadrul facilităţii de garantare Erasmus+, care este finanţată de Uniunea Europeană şi administrată de Fondul European de Investiţii”, se arată în comunicat.
De asemenea, FEI a semnat acorduri COSME cu CEC Bank, Deutsche Leasing Romania IFN şi Libra Internet Bank. Acordurile vor permite acestor instituţii să ofere noi credite în valoare de aproximativ 168 milioane euro pentru IMM-uri româneşti.
”Acordurile sunt susţinute de Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), principala componentă a Planului de Investiţii pentru Europa, şi vor facilita accesul la credite şi finanţări de leasing pentru aproape 3.000 IMM-uri. Sprijinul COSME permite partenerilor FEI să extindă oferta faţă de politica uzuală de creditare – de exemplu, aceştia pot oferi credite cu cerinţe semnificativ reduse de garanţii suplimentare pentru IMM-uri cu grad crescut de risc”, se arată în comunicat.
Directorul general adjunct al FEI, Roger Havenith, a subliniat că, pentru prima dată în România, FEI va sprijini accesul la finanţare pentru 450 de studenţi care vor putea obţine credite pentru costul studiilor.
“De asemenea, prin noile noastre acorduri COSME, vor îmbunătăţi condiţiile de finanţare pentru 3.000 IMM-uri. Astfel, se va îmbunătăţi competitivitatea unui segment important al economiei româneşti, care constituie motorul creşterii economice, creării de locuri de muncă şi inovării”, a spus Havenith.