Îngrijorările privind prețurile crescânde din energie, cât și instabilitatea piețiii, îi fac pe cât mai mulți oameni să se gândescă la ceea ce va fi în viitor. La fel este și cazul românilor, care caută diferite soluții pentru a face cât mai multe economii când vine vorba despre energie.
Tocmai de aceea, mulți dintre români se îndreaptă către energia solară și vor să devină prosumatori. Cu alte cuvinte vor să devină independenți în ceea ce privește energia.
Însă, poate că vă întrebați ce este un prosumator și cum ați putea deveni unul.
Un prosumator este acea persoană, care prin instalarea de panouri fotovoltaice pentru locuințele lor, pot produce energie, care pe lângă consum, poate fi injectată în rețeaua națională, contribuind de altfel și la protejarea mediului înconjurător.
Datorită numărului mare de cereri la nivel mondial pentru acest tip de susținere în sfera energetică, companiile de utilități au fost și ele nevoite să gândească noi strategii petru acest domeniu.
Revenind însă la România, potrivit unui raport al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la sfârșitul anului 2021, numărul de prosumatori racordați la rețelele de distribuție ale operatorilor din Romania era de 13.596, din care 13.109 sunt persoane fizice, iar restul de 492, persoane juridice.
Conform aceluiași raport, majoritatea prosumatorilor utilizează ca tip de sursă primară a energiei electrice, energia solară.
În urma unei analize realizate tot de către ANRE, pentru perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021, se poate observa o creștere importantă a numărului de prosumatori.
Evoluția lunară a numărului de prosumatori în anul 2020 și anul 2021
Nr. Prosumatori
Tot din datele bazate pe care ANRE le are și le-a analizat, se estimează ca la sfârșitul anului 2022, vom avea parte de cca. 30.000 de prosumatori. Ca urmare a acestei creșteri accentuate, ne vom confrunta și cu o posibilă lipsă de capacitate pentru conectare.
Cu toate acestea, decizia de a deveni prosumator este din ce în ce mai întipărită în mintea tot mai multor români.
Surse:
ANRE
EconomieLaEnergie.ro