Doar două zile mai are la dispoziție ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru a veni cu o soluție care să pună capăt prețurilor de pe piața energiei. Statul pregătește impozite pentru tot lanțul. Impozitele ar putea fi de 80% și chiar de 100%. Pe de altă parte, prețul plătit de români nu se schimbă, dau asigurări guvernanții. Executivul vrea ca, în acest fel, să combată specula și să aducă bani la buget.

Potrivit variantelor discutate, ar putea fi prețuri neschimbate la energie și gaze. Scenariul arată compensarea și plafonarea, în vigoare până la 31 august 2023. Guvernul trebuie însă să analizeze propunerile de noi praguri ale plafonării, prezentate de companiile energetice, care în principiu ar duce atât la micșorarea numărului de beneficiari, cât și a sumelor compensate. Pe simulările respective chiar și valoarea unei facturi cu plafonare și compensare era aproape dublă față de cele din prezent.

Diferența între prețul din factură și cel real ar urma să fie suportată de stat. Scenariu: impozite pe tot lanțul între 80% și 100%.

https://4210c21b000ebb3f5f730745f0e8edfe.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Un alt scenariu ar fi ca producatorii de energie să prezinte o strategie pe 4 ani.

ANRE stabilește valoarea maximă a prețului mediu ponderat.

Articolul precedentZeci De Mii De Români Vor Să Fie Prosumatori
Articolul următorOrdonanța pe ENERGIE, explicată de PSD – Mihai Tudose: Energie electrică rămâne la 68 bani/KWh