Viceguvernatorul Băncii Naționale, Liviu Voinea, a negat, joi, faptul că documentul, care a circulat în ultimele zile în presă, privind reducerea gradului de îndatorare la creditele pentru persoane fizice ar aparține BNR.
BNR, avansată în gâtuirea creditului ipotecar
În primul articol este documentul la care face referire Liviu Voinea și este semnat chiar de guvernatorul Mugur Isărescu. Al doilea articol are la baza exact un capitol din recentul raport FMI, asupra stabilității financiare a României.
”Analiza datelor din Centrala Riscului de Credit sugerează că probabilitatea de nerambursare a unui debitor devine extrem de sensibilă la orice schimbări pentru nivelurile gradelor de îndatorare situate în jur de 50%, în special în cazul creditelor ipotecare. Prin urmare, BNR propune stabilirea limitei astfel încât împrumuturile să nu depășească acest prag de sensibilitate.” este scris in Raportul FMI.
Dacă Centrala Riscului de Credit nu are legătură cu BNR atunci cine are? Pe site-ul BNR este menționat: ”Utilizatorii informaţiilor existente în baza de date a CRC (Deci, materialul respectiv nu provine de la noi. Într-adevăr, au loc analize, discuţii, este în lucru – şi nu de ieri, de azi. – fostă Centrala Riscurilor Bancare, nr) sunt persoanele declarante şi Banca Naţională a României.”
Deci, ceea ce nu poate nega Liviu Voinea este că nu iese fum fără foc, cum ar spune metaforic șeful său ierarhic Guvernatorul Isărescu. „Materialul respectiv nu provine de la noi, însă, într-adevăr, au loc analize, discuţii, este în lucru – şi nu de ieri, de azi.
Este de mai bine de un an de zile în lucru analiza gradului de îndatorare în special a populaţiei şi a sustenabilităţii acesteia. A fost şi o prezentare în urmă cu câteva luni în Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială. Când vom avea ceva de comunicat, comunicăm în mod direct. Scopul nu este de a limita creditarea, ci de a o orienta către direcţii sustenabile şi într-o măsură rezonabilă”, a mai subliniat ieri Liviu Voinea.
Iar Realitatea Financiară a bolduit ceea ce era de demonstrat. Deși tânăr, domnul Voinea se pare că nu e acomodat cu rolul media. Presa își ia informația de acolo de unde poate și o face publică respectând regula verificării autenticității ei. BNR lucrează de un an de zile la modificarea (in sensul de coborare) plafonului maxim al gradului de indatorare a solicitantului de credit ipotecar, ceea ce este firesc în contrast cu perioada în care reglementările în materie au suferit la capitolul prevenție.
Era normal și ca presa la un moment dat să afle ce se pune la cale la BNR, de un an de zile. Acum, că presa află și BNR neagă. nu ar mai trebui să fie un subiect de presă. Dar l-ati făcut domnule Voinea.
Comments are closed.