Românii privesc UE cu optimism și propria țară cu neîncredere

Instituțiile și economia UE se bucură de mai multă încredere printre români decât autoritățile din țară și economia națională.

Românii sunt mai optimiști în ce privește economia europeană, 31% dintre ei considerând că aceasta se va îmbunătăți în următoarele 12 luni, peste media europeană de 21%.

În schimb, doar 27% dintre români consideră că economia națională este una bună în prezent, față de o medie UE de 49%.

De asemenea, românii au mai mare încredere în UE, respectiv 52% (față de doar 42% la nivel european), decât în instituțiile naționale.

Acestea sunt câteva dintre rezultatele sondajului Eurobarometru standard, ediția de primăvară, publicate joi, 14 iunie, citat de site-ul Comisiei Europene.

Doar 54% dintre români consideră că situația financiară a gospodăriei este bună, iar 42% au o părere similară despre locul de muncă, față de o medie europeană de 71%, respectiv 61%. La nivel national, principala problemă o reprezintă inflația/creșterea prețurilor și a costului vieții.

Tendințe la nivelul UE

Ce tendințe se observă la nivelul Uniunii Europene?

Optimism în legătură cu economia și o susținere puternică a monedei euro: pentru prima dată începând din primăvara anului 2007, opiniile pozitive cu privire la starea economiei naționale (49 %, +1 față de 2017) au depășit numărul opiniilor negative (47 %, -2); nivelul de susținere pentru uniunea economică și monetară și pentru moneda euro rămâne cel mai ridicat de până acum, 74% dintre respondenții din zona euro exprimându-și sprijinul;

Încrederea în Uniunea Europeană este în creștere: cu 42% situându-se la cel mai ridicat nivel începând din toamna lui 2010; majoritatea europenilor sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE (58%);

Migrația și terorismul sunt principalele preocupări ale europenilor, cu 38%, respectiv 29%;

Europenii resimt beneficiile politicilor și ale realizărilor Uniunii, cum ar fi: lipsa controalelor la frontieră sau reducerea numărului acestora cu ocazia călătoriilor în străinătate (53%), scăderea prețurilor pentru convorbirile telefonice efectuate într-o altă țară UE (48%), sporirea drepturilor consumatorilor la achiziționarea de produse sau servicii în altă țară din UE (37%) sau îmbunătățirea drepturilor pasagerilor de transport aerian (34%); libera circulațieeste susținută de 82% dintre respondenți, iar o politică de securitate și apărare comună este susținută de 75%.

Articolul precedentVoinea neagă limitarea creditării, dar nu explică și cum a ajuns BNR la 50% plafon maxim de îndatorare
Articolul următorBCE păstreză dobânda cheie la 0,25% și renunță la programul de achiziții de datorii

Comments are closed.