Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a rezistat deocamdată cererii companiilor de transport călători pe trasee județene și interjudețene de a retrage Ordinul prin care liberalizează această piață, permițând ca pe o anumită rută să poată opera mai multe companii. În plus vor avea întâietate cei care dispun de microbuze sau autobuze noi, iar criteriul vechimii operării pe un anumit traseu va fi eliminat.

În plus, încetarea activității de joi dimineață, care a afectat aproape un milion de persoane, este caracterizată de Șova ca un boicot și nu grevă.

”Vă rog frumos să nu mai folosiți termenul pe care-l acreditează unii dintre comunicatori, acela de grevă. Nu există conceptul de grevă făcută de companii și acest lucru cred că este cunoscut foarte bine de toată lumea. Dreptul la grevă este un drept sacru al angajaților, al salariaților și care este exercitat în conformitate cu prevederile legale. Ceea ce se întâmplă astăzi este un boicot organizat care vizează menținerea unor monopoluri în piața de transport interjudețean”, a spus ministrul Transporturilor, într-o conferință de presă.

El a spus că sunt autorizate în România pentru transport de persoane 3.618 firme, din care efectuează transport rutier de pasageri pe curse regulate 325 de firme. Astăzi în România sunt autorizate 29.000 de autobuze pentru transport de pasageri și aproximativ 2.900 de firme efectuează transport regulat interjudețean de pasageri.

„Dată fiind situația și având în vedere reglementările europene am început elaborarea unui ordin de ministru care să reglementeze desfășurarea activității de transport regulat de pasageri pe curse interjudețene în conformitate cu prevederile legale și cu reglementările din domeniul dialogului social”, a menționat ministrul.

Șova explică că dorește eliminarea exclusivității deținute de o anumită firmă pentru un traseu, situație de monopol practic, pentru că licitațiile după criteriile actuale, vor fi câștigate fără probleme de cel care operează acea cursă „fapt ce conduce la distorsiunile la care asistăm astăzi.” Prin acest Ordin „ se oferă posibilitatea pasagerilor să poată alege între mai multe oferte de transport și vizează și îmbunătățirea condițiilor de confort pentru pasageri și prețuri concurențiale în piață”.

El mai spune că proiectul prevede o deschidere a pieței transporturilor rutiere de pasageri în România și transportatorii au libertatea de a alege dacă vor sau nu vor să facă un anumit transport interjudețean de pasageri.

”Dacă în România acum dorești să faci transport cu curse regulate de la București la Madrid, parcurgi o perioadă de evaluare în care se elaborează o serie de documente, perioadă care nu durează mai mult de o lună și poți face transport București – Madrid. Astăzi, în România, și în ultimii 15 ani, niciun transportator auto decât cel care a ocupat primul un traseu acum 15 ani, de exemplu traseul București – Urziceni, niciun alt transportator nu ar putea astăzi să efectueze curse pe acest traseu și, în viziunea celor care combat proiectul pe care l-am propus, acest lucru nici nu ar trebui să se petreacă vreodată”.

Ministrul mai spune că au fost elaborate 730 de procese verbale de contravenție cu specific pe transport interjudețean de pasageri, în valoare de 2 milioane lei.

Au fost peste 950 de reclamații despre transportul județean în mai puțin de un an, cele mai mult vizând:

– starea tehnică a mașinilor

– numărul mare de persoane transportate

– nerespectarea orarului de circulație

– neeliberarea biletelor de călătorie

După conferința de presă a ministrului Transporturilor, Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) a anunțat că reia activitatea, după mai multe ore de protest.

Transportatorii au reluat joi activitatea, după mai multe ore de protest, după ce au discutat cu reprezentanţi ai Camerei Deputaţilor, dar săptămâna viitoare va avea loc o altă întâlnire pentru a fi clarificate toate problemele, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu.

”Am reluat activitatea, ne-am lămurit cu cei de la Parlament. Săptămâna viitoare vom mai avea o întâlnire, sper să clarificăm situaţia. Aştept declaraţiile de la minister”, a spus Hagiu.

FORT şi Confederaţia Operatorilor de Transport Autorizaţi din România (COTAR) au anunţat miercuri organizarea de proteste la nivel naţional din cauza ordinului dat de Lucian Şova, prin care se doreşte liberalizarea transportului interjudeţean de persoane. Ulterior, COTAR a anunţat că renunţă deocamdată la proteste.

Mai mult despre protestele transportatorilor rutieri puteți citi Un milion de români, afectați de suspendarea curselor auto județene și interjudețene

 

Articolul precedentTurbulențele din Wall Street: Zuckerber, Buffett, Bezos pierd miliarde cât ai clipi
Articolul următorIncepe luni: Vezi câți banii pentru continuarea studiilor poți lua de la CEC, cu dobândă suportată de stat

Comments are closed.