Prețul barilului de petrolul a înregistrat scăderi ample în sesiunea de miercuri, după ce datele guvernamentale au arătat o creștere mare, neașteptată, a stocurilor, în condițiile în care perspectivele de creștere economica globală s-au înrăutățit și piețele de capital scad.
Petrolul Brent (cel tranzacționat la Londra) a scăzut cu 1,73 dolari sau 2,4%, la 70,73 de dolari pe baril, la finalul sesiunii americane, după ce a atins un minim al ultimelor 4 luni la 70,40 USD.
Țițeiul WTI (West Texas Intermediate, cel tranzacționat în SUA), a scăzut cu 2,14 dolari pe baril, sau cu 3,19%, la 64,90 de dolari de barili, după atingerea valorii de 64,60 de dolari, minimul înregistrat în ultimele două luni.
Stocurile de petrol din SUA au crescut cu 6,8 milioane de barili în săptămâna precedentă, conform EIA (Energy Information Administration), conform CNBC. Analiștii chestionați de Reuters estimau o scădere a acestor stocuri de petrol de 2,5 milioane de barili.
Creșterea amplă și neașteptată a stocurilor s-a produs pe fondul creșterii importurilor națiunii cu 1 milion de barili pe zi, în timp ce exporturile au scăzut cu mai mult de 250.000 de barili pe zi. Această activitate în creștere a compensat faptul că rafinăriile americane au funcționat, în medie, la o capacitate de 98%.
„Importurile de țiței sunt remarcabile”, a declarat John Kilduff, partener fondator la fondul de hedging energetic Again Capital. „Faptul că am reușit să avem în stoc o cantitate atât de mare de țiței, în ciuda funcționării rafinăriilor la o capacitate de 98%, ne arată clar volumul imens al ofertei care a lovit săptămâna trecută piața”.
Scăderile din piața petrolului au început deja înainte de lansarea datelor săptămânale, în condițiile în care Wall-Street-ul scădea cu peste 1%, tras în jos de presiunea pusă pe companiile din sectorul de tehnologie și de îngrijorările participanților la piață determinate de situația din Turcia.
Disputa comercială în plin curs de desfășurare între Statele Unite și China continuă, de asemenea, să alimenteze temerile că creșterea economică globală va încetini și, în cele din urmă, va reduce cererea de petrol.
În plus, importatorii chinezi de petrol se pare că evită în prezent să cumpere țiței din Statele Unite deoarece se tem că Beijingul ar putea decide să îl adauge pe lista mărfurilor cu tarife vamale sporite.
Comments are closed.